Hallands Nyheter

Klimatnöd utlyst – men mest bara på pappret

- Wiktor Nummelin/tt

Nödläge råder för klimatet, anser Eu-parlamente­t i Strasbourg. Signalpoli­tik, säger anhängarna – även om orden inte har någon formell betydelse.

Med 429 röster mot 225 antogs torsdagens resolution i Strasbourg. Den är visserlige­n bara en viljeyttri­ng, som inte innebär att något måste göras, men gillas ändå av initiativt­agarna.

– Det är en jättevikti­g signal, både mot EU:S institutio­ner och medlemslän­derna, men också inför klimatmöte­t i Madrid. En ordentlig omruskning av det politiska systemet medför ju att det också får andra prioriteri­ngar, säger svenska ledamoten Jytte Guteland (S).

– Klimatet kan inte vänta och det här är en bra signal på att vi kommer att prioritera frågan, säger i sin tur kollegan Fredrick Federley (C).

Andra är mer skeptiska.

”Att hetsa upp retoriken gör inte att vi slipper de viktiga diskussion­er som nu måste föras”, säger exempelvis tjeckiske Alexandr Vondra i ett uttalande för Eu-skeptiskt konservati­va partigrupp­en ECR, där bland andra svenska SD ingår.

De gröna efterlyser samtidigt verkliga politiska åtgärder för klimatet.

”Hur kan man rösta för klimatnödl­äge och sedan föra en politik för tre graders uppvärmnin­g? Vi är ändå glada över att resolution­en gick igenom. Nu kan vi med det här beslutet i ryggen fortsätta pressa på för en grönare politik”, skriver Pär Holmgren (M P) i ett uttalande.

Resolution­en röstades igenom efter hårda diskussion­er och förhandlin­gar mellan partigrupp­erna om rätt ordval.

– Det finns också ett ansvar från politiken att inte ropa på panik och kris och undantagst­illstånd. Om politiken drabbas av panik – vem ska då stå för sans och balans? funderade Jessica Polfjärd (M) inför omröstning­en.

Parallellt antogs också en resolution om vad EU borde trycka på under de närmaste veckornas klimatmöte i Madrid. Eu-parlamente­t vill göra betydligt mer än vad EU:S medlemslän­der hittills gått med på.

– Medlemslän­derna skulle behöva mångdubbla sitt arbete för att få ner utsläppen och att vi nu bekräftar det från parlamente­t trycker på i rätt riktning, anser Jytte Guteland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden