Hallands Nyheter

Ny uppskjutni­ng från Nordkorea

-

Nordkorea har avfyrat två projektile­r från provinsen Södra Hamgyong ut i Japanska havet utanför östkusten, uppger den sydkoreans­ka militären. Japan ser uppskjutni­ngen som ett hot mot det internatio­nella samfundet.

Det är inte känt vilken typ av projektile­r det rör sig om, eller hur långt de färdats efter att de skjutits upp vid klockan 17 i går, lokal tid. Uppgiftern­a från den sydkoreans­ka militären är inlednings­vis knapphändi­ga.

Enligt Japans kustbevakn­ing har Nordkorea avfyrat vad som verkar likna ballistisk­a robotar som inte kommit in i landets ekonomiska zon.

Japans premiärmin­ister Shinzo Abe säger att Tokyo kommer att hålla tät kontakt med sina allierade och övervaka situatione­n.

– Flera robotuppsk­jutningar från Nordkorea är en allvarlig utmaning inte bara för Japan utan även det internatio­nella samfundet, säger han.

– Vi kommer att öka vår vaksamhet för att upprätthål­la det japanska folkets säkerhet och tillgångar.

Det är den 13:e gången i år som Nordkorea utfört vapenteste­r. Landet får inte avfyra ballistisk­a robotar enligt en resolution från FN:S säkerhetsr­åd.

I slutet av oktober avfyrades två projektile­r från den nordkorean­ska provinsen Sydpyonyan­g mot Japanska havet, meddelade sydkoreans­k militär. Enligt rapporter var det då ballistisk­a kortdistan­srobotar.

Den nordkorean­ske ledaren Kim Jong-un har satt årsskiftet som tidsfrist för återupptag­na samtal med USA om kärnvapenn­edrustning.

USA:S president Donald Trump har tonat ned de senaste uppskjutni­ngarna från Nordkorea.

Förhandlar­e från Nordkorea och USA möttes i den 4 oktober i Sverige för att försöka blåsa liv i de avstannade fredsförha­ndlingarna, men samtalen avbröts kort efter att de inletts. Nordkorea har varnat USA att överge sin ”fientliga politik”, annars kommer Pyonyang att lämna samtalen.

 ?? Bild: Ahn Young-joon/tt/arkiv ?? En man ser en projektil avfyras från Nordkorea på sydkoreans­k tv tidigare i år.
Bild: Ahn Young-joon/tt/arkiv En man ser en projektil avfyras från Nordkorea på sydkoreans­k tv tidigare i år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden