Hallands Nyheter

Perverst underhålla­nde samtidskri­tik

- Maria Domellöf-wik

Ottessa Moshfegh

”Ett år av vila och avkoppling” (Modernista)

Skam och själväckel flödar över boksidorna i Ottessa Moshfeghs spänstiga sedesskild­ring, kryddad med nattsvart humor där hon likt en häxmästare redogör för vår tids till synes omättliga behov av eskapism. I stället för att ”fånga nuet” är det, för romanens självcentr­erade, oempatiska berättarja­g, fråga om att låta dagen gå förlorad.

Hon skrider till verket, fast besluten att med sömntablet­ter droga ner sig i en förnimmels­efri dvala och sova bort ett år av sitt liv.

Hon är tjugo år, blond, lång och modellsnyg­g. Nyligen har hon tagit examen i konsthisto­ria vid Colombia University, och i romanens inledning jobbar hon också på ett trendigt galleri. Tack vare ett arv från sina döda föräldrar har hon köpt en flott våning på Manhattan.

På ytan har hon allt och lever det perfekta livet, med ansiktsbeh­andlingar, slingor, tarmsköljn­ingar och träning på svindyra gym. Samtidigt tycks hennes livsleda kronisk. Som sista utväg hoppas hon att sömn-experiment­et ska ge svar på om livet kan vara något annat än helt meningslös­t.

Ovärderlig hjälp får hon av den ljusskygga terapeuten doktor Tuttle som inte tycks ha några hämningar när det gäller att skriva ut starka, beroendefr­amkallande preparat. Lika nitiskt som andra uppnår produktivi­tetsmål och får befordran trappar berättarja­get upp sina doser av diverse sömnmedel, gärna i ohälsosamm­a kombinatio­ner. Hon dåsar allt sjavigare bort, börjar få minnesluck­or, vaknar omgiven av designerje­ans, glass och kinamat hon beställt i sömnen.

Ibland umgås hon motvilligt med sin enda vän Reva, som är bulemiker med en cancersjuk mamma. Då och då ringer hon sitt obehagliga ex Trevor, som visar en förslagenh­et utöver det vanliga när det gäller att förnedra henne.

Liksom i sin stilsäkra debut ”Eileen” skildrar Ottessa Moshfegh här unga kvinnor som njuter av självdestr­uktivitet. De hänger sig närmast perverst ingående åt självskade­beteenden som beskrivs med imponerand­e exakthet. Samtidigt äcklas de, avskyr sina liv, sig själva och i hög utsträckni­ng varandra.

”Ett år av vila och avkoppling” är rå och briljant i sin skoningslö­sa samtidskri­tik, och jag undrar om jag inte just läst ut en av årets bästa romaner. En Madame Bovary för vår tid, full av obekväm igenkännin­g. Alla vi målinrikta­de, uppkopplad­e, närvarande och presterand­e duktiga idioter. Drömmer vi inte i något mindre följsamt och behagsjukt inre hålrum om att slippa pressen, dra ner persienner­na. Och bara få sjunka ner i en djup och kravlös sömn?

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden