Hallands Nyheter

Helt onödig nyversion

- Miranda Sigander/tt

Drama

After the wedding

Regi: Bart Freundlich

Med: Michelle Williams, Julianne Moore, Billy Crudup med flera

USA 2019 (1 tim 52 min)

Michelle Williams och Julianne Moore är superproff­s som förstås alltid är sevärda. Men den här nyversione­n av ”Efter bröllopet” är märkligt oengageran­de.

Kanske känner man annorlunda om man inte har sett Susanne Biers stora succéfilm med våra nordiska filmkungli­gheter Mads Mikkelsen, Rolf Lassgård och Sidse Babett Knudsen i huvudrolle­rna. Danska ”Efter bröllopet” (2006) blev en stor framgång för alla inblandade med intensiv, tät och välspelad familjedra­matik.

Men trots drömuppstä­llningen med Michelle Williams och Julianne Moore i täten, ett drama med många vändningar och ett storslaget bröllop så förmår den här amerikansk­a nyversione­n inte riktigt engagera på djupet.

Filmskapar­na har i alla fall bemödat sig med att snickra ihop en ny ingång i historien. Det rika företagspr­offset spelas av en kvinna (Julianne Moore) och den humanistis­ka välgörenhe­tsarbetare­n i Indien (Michelle Williams) likaså. Det bidrar till en lite annorlunda dynamik, som tyvärr inte riktigt tas tillvara fullt ut.

Deras vägar korsas då Michelle Williams rollfigur Isabel lockas till New York för att få bidrag till finansieri­ng av barnhemmet hon driver i Indien.

Theresa (Julianne Moore) är en stormrik affärskvin­na som verkar vara intressera­d av att hjälpa Isabel. Men innan hon är villig att fatta beslut om hur mycket hon ska stödja barnhemmet med bjuder hon Isabel på det bröllop som hon håller på att planera för sin unga dotter Grace (Abby Quinn).

Isabel, som helst bara vill åka tillbaka till barnhemmet och nästan äcklas av överflödet hon möts av i New York tvekar men låter sig övertalas. Väl på plats på bröllopet räcker det med att Michelle Williams slänger en enda blick på Theresas make, konstnären Oscar (Billy Crudup), för att man ska förstå att här finns det en sårig historik.

Men märkligt nog biter filmen aldrig tag ordentligt. I stället känns historien underberät­tad och händelseut­vecklingen nästan absurd.

Michelle Williams är verkligen toppen, hon säger ganska lite men lyckas förmedla så mycket ändå. Tack vare henne blir filmen habil men med tanke på vad som står på spel, vilka komplikati­oner det handlar om så borde den här historien göra ett större avtryck.

 ?? Bild: SF Studios ?? Theresa Young (Julianne Moore) är en framgångsr­ik affärskvin­na som vill investera i ett indiskt barnhem.
Bild: SF Studios Theresa Young (Julianne Moore) är en framgångsr­ik affärskvin­na som vill investera i ett indiskt barnhem.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden