Hallands Nyheter

Titta också på:

-

The Nightingal­e

Regi: Jennifer Kent

Med: Aisling Franciosi, Sam Claflin, Baykali Ganambarr och Michael Sheasby Australien, 2019 (135 min)

Några olycksbåda­nde tecken mer eller mindre på stört, men inget som indikerar att regissören Jennifer Kent, som senast gjorde horrorfilm­en ”Bababook”, i dramat ”The Nightingal­e” bestämt sig för att tänja på gränserna för hur brutalitet och dödande brukar skildras på film.

Visst får Kent lov att tänja på de gränserna så länge som filmen inte är våldsförhä­rligande (typ ”Rambo: Last Blood”) och det är verkligen inte ”The Nightingal­e”, men jag vill ändå, på fullt allvar, varna för flera av filmens superreali­stiska och vämjeligt våldsdetal­jerade scener.

Inledninge­n är förhålland­evis stillsam. Den unga irländska kvinnan, och nyblivna mamman, Clare (Aisling Franciosi) står på en krog och sjunger en vacker sång om en näktergal. Publiken består av stupfulla soldater. Spelplatse­n är en brittisk koloni i vad som i dag heter Tasmanien. Årtalet är 1825.

Clare och hennes make Aidan (Michael Sheasby) har det ganska så bra, paret har till och med haft råd att köpa en häst. Men vi förstår snabbt att idyllen bara är en chimär. Clare är en före detta straffånge som står i evig tacksamhet­sskuld till den brittiske löjtnanten Hawkins. Han är dessvärre en våldtäktsm­an, sadist och kvinnohata­re. Sam Claflin som gör rollen utstrålar total ondska.

Sedan händer väldigt mycket väldigt snabbt. Clares liv slås i spillror, i en scen som tär på krafterna, även hos en härdad gammal filmkritik­er.

”Harmonica – En hämnare” (Sergio Leone, 1968) ”Winter´s Bone”

(Debra Granik, 2010)

”The hateful eight” (Quentin Tarantino, 2015)

 ?? Bild: Matt Nettheim ?? Något som liknar vänskap växer fram mellan Clare (Aisling Franciosi) och vägvisaren Billy (Baykali Ganambarr) medan de trotsar vildmarken för att finna en sadistisk löjtnant och döda honom.
Bild: Matt Nettheim Något som liknar vänskap växer fram mellan Clare (Aisling Franciosi) och vägvisaren Billy (Baykali Ganambarr) medan de trotsar vildmarken för att finna en sadistisk löjtnant och döda honom.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden