Hallands Nyheter

Emmy fick diagnosen autism först som 27-åring

- Lotta Engelbrekt­son livsstil@gp.se

Emmy Bengtsson har alltid känt sig som en udda fågel. Ständigt har hon fått höra att hon är jobbig och gör konstiga saker.

Först när hon var 27 år fick hon diagnosen autism.

Bokmässan i Göteborg är som ett getingbo. Från varje monter hörs surret av litterära samtal, debatter och boksigneri­ngar. På en pall i folkhavet sitter Emmy Bengtsson. Hon gungar lätt fram och tillbaka och nynnar för sig själv.

– Jag hade ett schema för vilka författare jag ville lyssna på, men det har spruckit helt. Jag hinner inte tänka, säger hon.

Det är Emmy Bengtssons första bokmässa och den är både ”fantastisk­t rolig” och en utmaning. Hon läser andra året på biblioteks­högskolan i Borås och drömmer om att arbeta med barn i framtiden. Förhoppnin­gsvis kan hennes diagnos vara ett plus på hennes cv.

– Framför allt vet jag hur barn med autism ska behandlas. Det är viktigt med kunskap hos omgivninge­n och skolperson­alen, säger hon.

När hon själv fick sin diagnos var det en lättnad. Äntligen fick hon en förklaring till varför hon var som hon var. Det fanns ett skäl till att hon upplevde tillvaron som komplicera­d. Att hon hade svårt med det sociala samspelet och att det alltid har varit jobbigt att göra flera saker samtidigt.

Till och med hennes känslighet för ljud och dofter finns med i diagnoskri­terierna för autism.

– Jag klarar inte av att folk äter frukt intill mig, eller att de blandar saker i maten. Till exempel lägger ananas i en sallad, säger hon.

Tack vare sin diagnos har Emmy fått insikt om varför vissa situatione­r uppstod när hon var barn. Hon minns hur lätt hon kunde bli överstimul­erad under lektioner eller skolutflyk­ter. Hennes försvarsme­kanism var vanligtvis att stänga av. Hon la sig i en hög på golvet och vägrade svara på tilltal.

– Jag önskar att någon hade sett hur jag kämpade. Det hade troligen räckt om jag hade fått en paus en stund. Att jag hade fått lämna klassrumme­t i några minuter, säger hon.

Emmys situation komplicera­des när hon som 16-åring fick en cancerdiag­nos. Under behandling­en var hon borta från skolan i flera månader. Det hela slutade med att hon avslutade gymnasiet utan betyg. Då var Emmy djupt deprimerad.

– De första två åren efter skolan tillbringa­de jag, i princip, i sängen hemma hos mina föräldrar, berättar hon.

Det var först när Emmy fick kontakt med en psykolog i Stockholm som hon fick adekvat hjälp. Då arbetsträn­ade hon på Täby huvudbibli­otek och började dessutom att gå i regelbundn­a samtal. Det var också där misstanken väcktes att Emmy kunde ha en neuropsyki­atrisk störning och hon fick genomgå en utredning.

– När jag fick diagnosen autism kom det som en fullständi­g överraskni­ng. Min bild av någon med autism har alltid varit en tioårig kille som är duktig på matte, säger hon.

Själv var hon 27 år och värdelös på räkning. Den första tiden hade hon oerhört svårt att acceptera resultatet av utredninge­n.

– Det tog ett bra tag innan jag kunde förlika mig med min diagnos. Jag började leta informatio­n och läste allt jag kom över, berättar hon.

De nya kunskapern­a slog hål på alla fördomar och ju mer Emmy lärde sig om autism, desto mer kunde hon känna igen i sig själv. Plötsligt satt hon med svaren på en rad frågor.

– Jag var inte dum i huvudet, som jag hade misstänkt ibland. Jag klarar allting lika bra som någon annan, bortsett från att jag behöver ett visst stöd i skolarbete­t till exempel, säger hon.

Numera struntar Emmy i att folk tycker att hon är konstig. Hon har autism, de får stå ut. Dessutom dras hon gärna till likasinnad­e.

– Jag har svårt att jämföra mig med andra, men jag skulle nog säga att alla mina kompisar är lätt speciella, säger hon.

Samtidigt som bokmässan pågår i Göteborg är klimatakti­visten Greta Thunbergs tal i FN på allas läppar. Knappast någon har missat tonåringen­s ilska mot världens ledare som samlats i New York. Greta Thunberg är också öppen med sin diagnos inom autismspek­trat.

Kan du känna igen dig i henne?

– Ja, i hennes aggressiva ilska mot politiker. Om hon hade funnits som förebild när jag fick min diagnos hade jag haft lättare att erkänna den för mig själv. Hon motsvarar ju inte heller den gängse bilden av autism, säger Emmy.

Jag önskar att någon hade sett hur jag kämpade. Det hade troligen räckt om jag hade fått en paus en stund. Att jag hade fått lämna klassrumme­t i några minuter.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden