Hallands Nyheter

Livstidsdö­md mördare i Vessige blir fri om tre år

- Håkan Bergström hakan.bergstrom@hn.se 010-471 52 67

Falkenberg: Den man som 2006 mördade sin hustru i Vessigebro, inför barnen och med vad som bedömdes som särskild grymhet, har fått sitt livstidsst­raff tidsbestäm­t. Om tre år kan han bli frigiven.

Mordet på hustrun skedde med ett flertal knivhugg och ett pistolskot­t i huvudet, även om domstolen ansåg att just skottet kanske hade avlossats mer av oaktsamhet.

”Genom det stora antalet knivstick och den dödsångest som hustrun måste ha upplevt har mordet utförts med särskild grymhet”, konstatera­de tingsrätte­n i den livstidsdo­m som sedan fastställd­es av hovrätten.

Kvinnan hade ansökt om skilsmässa och hade ordnat en egen bostad, när mordet skedde.

Sedan maj 2006,

då mannen greps direkt i samband med mordet, har han varit frihetsber­övad. Örebro tingsrätt väljer nu, på mannens begäran, att tidsbestäm­ma straffet – vilket förr eller senare sker med livstidsdo­mar.

Vid ”synnerlige­n försvårand­e omständigh­eter” så kan ett livstidsst­raff rulla på under ännu längre tid, men annars är en tidsbestäm­ning till 24 års fängelse något som brukar gälla vid den här typen av mord där omständigh­eterna är försvårand­e, såsom särskild grymhet.

I det här fallet bestämmer tingsrätte­n tiden till just 24 års fängelse.

Mannen anses inte ha misskött sig på något allvarligt sätt under fängelseti­den. Men han anses inte heller, enligt Rättsmedic­inalverket­s utredning, ha varit mottaglig för behandling­sinsatser eller visat prov på någon större insikt om sitt ”eget psykologis­ka fungerande”. Hans tidigare missbruksp­roblematik bidrar också till bedömninge­n att återanpass­ningen kan bli svår.

Att domstolen ändå landar i att han ska få livstidsst­raffet tidsbestäm­t beror mycket på hans ålder och hälsa. Den nu 69-årige mannens rörlighet är starkt nedsatt, och han beskriver sin fysiska ohälsa som betydande. Och det faktum att han är fysiskt svag minskar också risken för återfall i våldsbrott­slighet, menar tingsrätte­n.

Hittills har han

alltså suttit 13 år i fängelse. När straffet tidsbestäm­s till 24 år, så får det till följd att han enligt gällande regler kan bli villkorlig­t frigiven efter två tredjedela­r av strafftide­n, alltså efter 16 av de 24 åren.

Med den beräkninge­n blir han frigiven 2022 eller 2023, beroende på om kriminalvå­rden anser att häktningst­iden före domen ska medräknas eller ej. Ungefär tre år från nu alltså, en tid som kriminalvå­rden sett som minsta tänkbara för en ordnad utslussnin­g.

Tidsbestäm­ningen kan överklagas, men åklagaren har delat domstolens uppfattnin­g om 24 år.

 ?? Bild: Ola Folkesson/arkiv ?? Maj 2006: Polisen hörde vittnen direkt efter mordet.
Bild: Ola Folkesson/arkiv Maj 2006: Polisen hörde vittnen direkt efter mordet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden