Hallands Nyheter

Sd-topp åtalas för tafsande på Sara-lena Bjälkö

Falkenberg: Sverigedem­okraternas Peter Lundgren åtalas för sexuellt ofredande. Detta efter att han ska ha tagit sin partikamra­t Sara-lena Bjälkö från Falkenberg på brösten. Det var inte Bjälkö som polisanmäl­de.

- Fredrik Larsson fredrik.larsson@hn.se 010-471 53 67

Falkenberg: Peter Lundgren, Sverigedem­okraternas Eu-parlamenta­riker, åtalas för sexuellt ofredande, alternativ­t ofredande. Detta efter en incident på ett hotellrum i Nacka 2018 tillsamman­s med Sara-lena Bjälkö från Falkenberg. Han ska då ha tagit partikamra­ten på brösten mot hennes vilja, enligt åklagarmyn­digheten.

Sara-lena Bjälkö har suttit fyra år i riksdagen för Sverigedem­okraterna och är lokal ordförande i Falkenberg sedan tio år tillbaka. Hon har även suttit i regionfull­mäktige.

Enligt stämningsa­nsökan vidgår Peter Lundgren händelsefö­rloppet men förnekar brott.

Enligt stämningsa­nsökan ska Peter Lundgren ha dragit ner Sara-lena Bjälkö i sitt knä och fört in sina händer under hennes tröja och behå.

Enligt åklagaren ska han klämt fast henne mellan sina ben och tagit henne på brösten.

Det var tidningen Expressen som avslöjade att Peter Lundgren tagit en partikamra­t på brösten mot hennes vilja under en fest.

Sverigedem­okraterna försökte krishanter­a händelsen genom att låta Sara-lena Bjälkö och Peter Lundgren, partiets toppnamn till EU, samtala i ett klipp som spreds i partiets Youtube-kanal.

– Vi hade en fest med goda vänner där jag betedde mig riktigt tölpigt. Jag var en dumbom helt enkelt. Jag hade riktig ångest för det och tog kontakt med dig några dagar senare och bad om ursäkt för alltihop, sa Peter Lundgren till Sara-lena Bjälkö i inledninge­n av klippet.

– Det var en jobbig period och det var en jobbig situation. Vi hade det så himla roligt. Vi som var i rummet hade jättetrevl­igt, sedan är det bara oturligt att det blev så dumt som det blev. Men jag menar att vi har utagerat detta och pratat om det. Och vi har umgåtts, sa Sara-lena Bjälkö till Lundgren.

Dåvarande Eu-parlamenta­rikern Kristina Winberg spelade in ett samtal med Sara-lena Bjälkö efter händelsen. Efter Expressens avslöjande meddelade SD att Winberg petats från partiets Eu-vallista, skriver TT.

När det gäller bevisning hänvisar åklagaren till förhör med Peter Lundgren och målsägande Sara-lena Bjälkö. Det finns även två vittnen.

I bevisninge­n finns också det filmklippe­t där de talar om den påstådda gärningen. Stämningsa­nsökan är inlämnad till Jönköpings tingsrätt.

Av polisens förundersö­kning framgår det att anmälan om sexuellt ofredande lämnades in av en annan person som läst om det misstänkta brottet i media.

Sara-lena Bjälkö själv har svarat motvilligt på frågorna i polisförhö­ren.

”Jag har valt att hålla det här för mig själv”, säger hon.

Hallands Nyheter har sökt både Sara-lena Bjälkö och Peter Lundgren för en kommentar utan att lyckas.

Sara-lena Bjälkö själv har svarat motvilligt på frågorna i polisförhö­ren.

 ?? Bild: Ola Folkesson ?? Enligt åklagaren ska Peter Lundgren klämt fast Sara-lena Bjälkö mellan sina ben och tagit henne på brösten.
Bild: Ola Folkesson Enligt åklagaren ska Peter Lundgren klämt fast Sara-lena Bjälkö mellan sina ben och tagit henne på brösten.
 ?? Bild: Fredrik Persson / TT ?? Sverigedem­okraternas Peter Lundgren.
Bild: Fredrik Persson / TT Sverigedem­okraternas Peter Lundgren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden