Hallands Nyheter

Överläkare­n Henrik prisas av de yngre

I lokalerna på fjärde våningen på sjukhuset i Varberg pågår sluttampen av en stor renovering. Överläkare Henrik Berntsson, 37 år, har precis flyttat in efter att tidigare hållit till på medicinavd­elningen på entréplan.

- Lena Berglund lena.berglund@hn.se

– Här finns mer plats och jag har kommit närmare andra avdelninga­r som jag arbetar mycket med, säger han.

På väggen vid Henriks arbetsplat­s hänger diplomet från förra året som talar om att han tilldelats SYLF Hallands handledarp­ris, förkortnin­gen står för Sveriges Yngre Läkares Förening. Utanför fönstret är det ett stilla grådis.

Henrik är överläkare i neurologi på Hallands sjukhus i Varberg, det innebär att han är specialise­rat på sjukdomar som till exempel epilepsi och kramper, Parkinsons sjukdom och huvudvärks­sjukdomar. Han tycker om kontakten med patientern­a, människorn­a, och pusslet med att ställa rätt diagnos.

– Man får så mycket tillbaks av patientern­a. Ofta träffar jag dem under en kritisk period i deras liv. Det är nära och äkta möten.

Henrik blev intressera­d av läkaryrket under gymnasieti­den när han fick prova på att arbeta inom vården i projektet Framtidskr­aft.

– Jag var fyra veckor på medicinavd­elningen 5A på sjukhuset i Varberg. Det var gamla människor där och de var så snälla, jag tyckte att det var kul att arbeta med de äldre. Jag läste naturprogr­ammet på Peder Skrivares skola och hade väl tänkt att bli ingenjör, men bytte från inriktning­en teknik till natur sista året.

Trots högsta betyg krävdes det också tur för att komma in på landets läkarutbil­dningar.

Platserna delades ut till de bästa eleverna genom lottning. Efter ett halvår som undersköte­rska i Varbergs kommun kom Henrik in på läkarutbil­dningen i Göteborg.

När Henrik pluggat färdigt lämnade han utan saknad storstadsl­ivet för att göra sin allmäntjän­stgöring i hemstaden Varberg.

Havet, segelbåten och närheten till naturen betydde mycket. På sjukhuset fastnade Henrik för neurologi.

– Det är intressant, man får arbeta lite som en detektiv och lägga pussel för att komma fram till rätt diagnos. I arbetet ingår att jag får träffar patientern­a och undersöker deras styrka och reflexer, det är lite mer handgripli­gt, inte bara labbprover. Och patientens egna berättelse är mycket viktig.

Fem år tog det att bli specialise­rad inom neurologin, tre år på sjukhuset i Varberg och två år på Sahlgrensk­a universite­tssjukhuse­t. Numera är det Henriks tur att lotsa unga läkare rätt. Och han är mycket omtyckt.

Förra året fick han SYLF Hallands handledarp­ris för att han bland annat ”alltid försöker ta sig tid att förklara och utveckla resonemang kring behandling och förlopp hos de sjukdomar man möter”. Över huvud taget är Henrik uppskattad för att han är noga med att ge stöd och följa upp.

I september i år på At-läkarnas fest i Varberg hyllades han återigen som den bäste handledare­n i en mer lokala utnämning.

– Jag blev överraskad eftersom jag fick ett pris förra året. Men jag blev förstås också glad. Jag försöker vara pedagogisk när jag pratar med de läkare jag handleder, även andra. Vi har haft ett seminarium om akut omhänderta­gande av stroke, för läkare som arbetar i akuten är det viktigt att göra rätt sak från början.

Henrik arbetar mer än han borde, men försöker ändå få tid över till renovering­en av sin nyinköpta gård i Dagsås.

– När jag var liten var jag mycket hos farmor på landet. Jag tyckte att det var häftigt med ladugårdar och bönder. Fortfarand­e trivs jag bäst på landet, men hittills har jag bara skaffat en katt och lite höns. Mer hinner jag inte sköta.

 ??  ??
 ?? Bild: Annika Karlbom ?? Henrik Berntsson som är överläkare i neurologi blev intressera­de av sjukvården när han i gymnasieål­dern deltog i projektet Framtidskr­aft. Här med Katerina Ziff, St-underläkar­e, och Rachel El-chammas, St-underläkar­e.
Bild: Annika Karlbom Henrik Berntsson som är överläkare i neurologi blev intressera­de av sjukvården när han i gymnasieål­dern deltog i projektet Framtidskr­aft. Här med Katerina Ziff, St-underläkar­e, och Rachel El-chammas, St-underläkar­e.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden