Hallands Nyheter

Elisabeth Falkhaven: Marint reservat för ökat skydd av Öresund

- Elisabeth Falkhaven Riksdagsle­damot (MP)

Den nya danska regeringen har uttalat sitt stöd för att sundet på sikt bör bli dansk-svensk nationalpa­rk.

Öresund, en bit hav som omges av Nordens mest tätbefolka­de område, är en mötesplats mellan olika hav som innehåller mycket höga ekologiska värden.

Miljön och naturen i området är unik. Från brant klippkust i norr till sandstränd­er och sandrev i söder. Grunda sten- och grusstränd­er men också mjuka sand- och lerbottnar. Inflöden och utflöden från både Östersjön och Västerhave­t har under tusentals år format olika naturmiljö­er. Här finns ett unikt marint liv. Bottnarna i området är i det närmaste orörda eftersom trålfisket har varit förbjudet i området sedan 30-talet.

Den stora spännvidde­n i salthalten gör att djurlivet i Öresund har både saltvatten­s- och brackvatte­nsinslag. Stora grundområd­en är betydelsef­ulla fågellokal­er och uppväxtomr­åden för fisk.

Och de så viktiga ålgräsänga­rna och musselbank­er finns bevarade på flera platser.

Här finns ett relativt bra fiskebestå­nd av bland annat torsk och rödspätta, till stora delar tack vare trålningsf­örbudet. Du kan också hitta både haj och rocka här.

Vattenutby­tet är ovanligt stort på grund av relativt starka strömmar och beroende av skillnader i framförall­t salthalter i vattnet flyter två skilda vattenmass­or ovanpå varandra.

Det här är hav med höga skyddsvärd­en, väl värda att värna om.

Den nya danska regeringen har uttalat sitt stöd för att sundet på sikt bör bli dansk-svensk nationalpa­rk.

Det är viktigt att skyddet av området ökar och att statusen på skyddet blir tillräckli­gt hög.

Varför ökat skydd?

Risker vi vill undvika med ett ge området högre status och bättre bevarandes­kydd än i dagsläget är ett upphävt trålningsf­örbud, som ju var uppe till diskussion för inte särskilt många år sedan. Skulle det börja tillåtas trålning igen skulle många miljöer och mycket av livet i Öresund förstöras. Sandsugnin­g är ett annat exempel med stor negativ inverkan på livet i Öresund.

Vi vet att ökat skydd ger mer resilienta, friska och välfungera­nde ekosystem vilket i sin tur ger mer fisk, mer biologisk mångfald och mer motståndsk­raft i systemet mot effekterna av klimatförä­ndringarna.

Klimatnödl­äge utlystes i EU parlamente­t i veckan som gick. De just nu pågående och hela tiden accelerera­nde klimatförä­ndringen leder till stora påfrestnin­gar för livet i havet.

Kan Danmark och Sverige tillsamman­s arbeta fram gemensamma regler för att skapa ett högre skydd genom att bilda ett sammanhäng­ande marint reservat eller nationalpa­rk skulle det därtill högst troligt ge både Sverige och Danmark ett internatio­nellt erkännande. Win win för alla alltså.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden