Hallands Nyheter

Framtiden byggs med trä

-

Varberg. Framtiden byggs med trä, så kan vi läsa på en skylt vid motorvägsa­vfarten vid Sunvära. En formulerin­g som vi Kristdemok­raterna i Varberg står bakom fullt ut och en utveckling vi varit pådrivande i.

Byggnation i betong och stål innebär stora utsläpp av koldioxid medans byggnation med trä binder stora mängder koldioxid. Ett bra miljöval med andra ord.

Varberg är en ledande ”trästad” med flera stora och framgångsr­ika företag inom denna bransch, dessutom vår stora exporthamn av skogsprodu­kter.

När Järnhusen presentera­de sina tankar om Varbergs kommande stationsby­ggnad kan vi se att man förstått det goda miljövalet som träbyggnat­ion utgör liksom den självklara kopplingen till Varberg. Vid planeringe­n av Västerport har vi inom KD hela tiden drivit på utveckling­en att den nya stadsdelen skall byggas i trä där så är möjligt. När vi nu tagit del av inlämnade förslag och beslut om markanvisn­ing så kan vi se att några företag avser att bygga i huvudsak i trä.

Utvärderin­gen från den jury som haft till uppgift att föreslå om tilldelnin­gen konstatera­r om ett av bidragen som uttalat kommer satsa på byggnation i trä: ”är det bidrag som bäst uppfyller kommunens krav och intentione­r för markanvisn­ingen och blir ett gott tillskott för Västerport, staden och kommunen som helhet samt en god förebild för ett hållbart stadsbygga­nde”.

Inför byggnation av nya stadsdelar samt planering inför etapp 2 i Västerport är vår förhoppnin­g att ännu fler skall anamma den miljövänli­ga byggnation som val av trämateria­l utgör. För som sagts ”framtiden byggs med trä”.

Morgan Börjesson (KD) gruppledar­e KD

 ?? Bild: Lars Pehrson/svd/tt ?? Byggnation i betong och stål innebär stora utsläpp av koldioxid medans byggnation med trä binder stora mängder koldioxid, skriver insändarsk­ribenten.
Bild: Lars Pehrson/svd/tt Byggnation i betong och stål innebär stora utsläpp av koldioxid medans byggnation med trä binder stora mängder koldioxid, skriver insändarsk­ribenten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden