Hallands Nyheter

Maskförsed­d raritet hamnade på Getterön

- Anna Oscarson anna.oscarson@hn.se 010-471 53 71

Getterön: Under söndagen dök den ovanliga fågeln upp på Getterön. Tidigare har den bara setts en handfull gånger i Europa.

Den ser ut som en sädesärla men har en vit mask runt ögonen, därav namnet masksädesä­rla. Fågeln räknas i dag som en underart till sädesärlan men den kan bli en egen art, förklarar Mikael Nord, Naturum Getterön.

Det latinska namnet för sädesärla är Motacilla alba och masksädesä­rla Motacilla alba personata.

Vanligtvis återfinns den i centrala Sibirien till nordvästra Mongoliet, norra Iran, Afghanista­n och norra Indien. Att ett exemplar helt plötsligt dök upp i Getteröns Första vik är unikt.

Den har fått fel på sin kompass och har flugit åt fel håll. Kanske har ostliga vindar hjälpt till.

Mikael Nord

Naturum Getterön

Den har bara setts till i Sverige en gång tidigare, det var på Öland för tio år sedan. Totalt i Europa har den bara setts till en handfull gånger.

– Den har fått fel på sin kompass och har flugit åt fel håll. Kanske har ostliga vindar hjälpt till. Det är inte så kul för den men om det blir en mild vinter kan den förmodlige­n överleva.

När det blev känt att rariteten fanns att beskåda på Getterön slängde sig fågelskåda­re från Öland, Skåne och Stockholm i sina bilar för att ta sig hit. Fram till middagstid på måndagen fanns den kvar men flög sedan iväg.

– Vi får se om den dyker upp igen. I Halmstad har en östlig gulärla synts till. Den brukar inte heller hålla till på våra breddgrade­r och är en underart till gulärlan. Men snart kommer den att bli en egen art också. Något som kryssjagan­de fågelskåda­re uppskattar.

 ?? Bild: Mikael Nord ?? Masksädesä­rla som flög fel och hamnade på Getterön.
Bild: Mikael Nord Masksädesä­rla som flög fel och hamnade på Getterön.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden