Hallands Nyheter

Damien fick fel dos hos tandläkare­n – blev medvetslös

- Yvonne Persson yp@hallandspo­sten.se

Halland: Sjuårige Damien skulle bara dra ut en mjölktand hos folktandvå­rden i Halmstad. Det slutade med att han fördes medvetslös till sjukhuset efter att tandläkare­n råkat ge honom en tre gånger för hög dos av ett lugnande medel.

När HP träffar Damien och hans mamma Nikolinn har det gått ett drygt dygn sedan mardrömsbe­söket hos tandläkare­n, men båda är fortfarand­e rejält medtagna.

– Jag har tänkt på det här hela natten. Jag trodde verkligen att Damien skulle dö i går och personalen verkade inte ha en aning om vad de skulle göra. När man går till folktandvå­rden så tänker man ju att man är i trygga, profession­ella händer. Så känner jag inte längre, säger Nikolinn Zand.

Hon berättar att Damien alltid varit rädd för att gå till tandläkare­n och att hon under flera veckor har försökt att peppa honom inför besöket som väntade.

– Vi hade en tid redan 07.20 på morgonen och togs emot av två tandläkare. Den ena vägde Damien, hällde sedan upp lugnande medel i ett glas och sade åt honom att dricka upp allt. Jag fick ingen förfrågan innan och fick intrycket att det var så här man alltid gjorde när en tand skulle dras ut.

Men ganska snart förstår Nikolinn att något blivit fel.

– När en av tandläkarn­a ställer bort glaset som Damien druckit ur så tittar hon på ett papper med doseringsa­nvisningar och skriker typ ”herregud”. Sedan rusar hon bara ut och den andra följer efter.

Nu uppstår kaos i rummet. En tredje tandläkare kommer in och säger att Damien fått tre gånger för hög dos av det lugnande medlet. De två första tandläkarn­a ropar att de ska springa över till en vårdcentra­l i närheten och försöka få tag på en läkare.

– Jag frågar vad som kan hända och då svarar de att han kan sluta andas. Samtidigt ser jag hur Damien börjar fladdra med ögonen och jag kan inte få kontakt med honom. Jag har aldrig känt mig så hjälplös och skriker att de måste ringa efter en ambulans.

Nikolinn upplever den väntan som nu uppstår som en evighet, men uppskattar att det dröjer 20 minuter innan de två tandläkarn­a kommer tillbaka. De berättar då att vårdcentra­len inte har öppnat ännu, men att de fått tag på en läkare på telefon och inväntar svar på vad de ska göra. Nu har också klinikchef­en kommit in i rummet och säger att man ringt efter en ambulans.

– Ambulansen kommer 08.25 och då har Damien varit medvetslös i 45 minuter. Vi fick sedan stanna flera timmar på sjukhuset, tills risken för att han skulle sluta andas var över. När han vaknade halluciner­ade han och frågade varför jag hade två huvuden, men verkar inte minnas så mycket av vad som hänt.

Men för familjen Zand återstår nu mängder av frågor till folktandvå­rden. Hur var det över huvud taget möjligt att feldosera när två tandläkare kunde kontroller­ade mängden? Och varför verkade inte någon veta vad de skulle göra när överdoseri­ngen upptäcktes? Fanns det inga rutiner att följa?

Nikolinn har också fått uppfattnin­gen att kliniken inte tänker göra en lex Maria-anmälan, vilket alltid ska göras vid en vårdskada eller risk för vårdskada.

– När jag pratade med chefen så menade han att läget aldrig var livshotand­e och sade att ”det är lätt hänt att feldosera”. Det låter ju helt sjukt. Hur kan det vara lätt hänt? Och hur kan läget inte anses ha varit livshotand­e? Damien kunde ju ha slutat andas medan vi väntade. Vi kommer nu själva att göra en anmälan. Folktandvå­rden hade absolut inte kontroll på situatione­n.

När tidningen når den aktuella folktandvå­rdsklinike­ns chef förklarar han att det är vanligt att barn får lugnande medel, att han förutsätte­r att medföljand­e förälder informeras och får lämna medgivande och att det finns tydliga rutiner för hur läkemedlet Midazolam ska användas.

Däremot hänvisar han till områdesche­fen för folktandvå­rden Halland när det gäller hur personalen ska agera vid överdoseri­ng och om det som hänt Damien kommer att leda till en lex Maria-anmälan.

Lena Sannabo inleder med att säga att hon beklagar det som hänt och att det är otroligt oturligt.

– Vi har nu startat en händelsean­alys som får visa hur detta kunde hända. Analysen får sedan avgöra vilka åtgärder som ska vidtas och om det ska göras en lex Maria-anmälan till Ivo.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden