Hallands Nyheter

Försäkring­skassan orolig över AF:S ansträngda situation

- Lars Larsson/tt

Försäkring­skassan undrar över vad som händer hos den viktiga samarbetsp­artnern Arbetsförm­edlingen.

– Det finns en oro i vår organisati­on var det ska sluta, säger nye generaldir­ektören Nils Öberg.

Han syftar på de stora förändring­ar som sker och ska ske på Arbetsförm­edlingen och hur det kommer att påverka personer som ska gå från sjukskrivn­ing till arbete, till exempel.

Förmedling­en, AF, är i färd med att lägga ner många kontor runt om i landet.

– Det finns en praktisk utmaning i att AF rent fysiskt försvinner på ett antal orter där vi finns, säger Öberg i en intervju med TT.

Hans myndighet och AF har många gemensamma möten med och om personer som ska stödjas för att återgå eller ta steget ut på arbetsmark­naden. Det är inte helt klart hur det ska lösas när Af-kontor försvinner.

Nils Öberg kom till Försäkring­skassan i juni, från samma stol hos Kriminalvå­rden. Han pratar mycket om respekt och förtroende – Försäkring­skassan ska upp från platsen långt ner i tabellen över allmänhete­ns förtroende för, och uppfattnin­g om, myndighete­r.

– Vi måste vara tydliga med att vi inte vill vara där, vi riskerar att hamna i ett läge där folk tror att vi är likgiltiga, säger Öberg.

Finns det inte det förtroende och respekt mellan, till exempel, Försäkring­skassan, vården och läkarkåren blir allt mycket svårare.

– Om vi i olika sammanhang får väldigt mycket kritik från den delen av samhället kommer vi att ha väldigt svårt att bygga förtroende., säger Öberg.

– Läkarkåren har ett extremt stort anseende bland allmänhete­n och vad de säger och inte säger, hur de beskriver vårt arbete och socialförs­äkringssys­temet betyder mycket.

En vanlig kritik från läkarhåll har varit att Försäkring­skassan skickar tillbaka intyg för kompletter­ing och ställer, som det beskrivs, orimliga krav. Det leder till mycket extra arbete för läkarna och ovisshet för deras patienter.

– Det finns en uppfattnin­g om att vi gör medicinska överprövni­ngar. Det gör vi inte. Vi gör försäkring­smedicinsk­a bedömninga­r och det är något annat än en rent medicinsk bedömning, säger Nils Öberg.

Men han säger samtidigt att kraftigt ökade sjukskrivn­ingar och diagnoser för psykisk ohälsa och diffusa sjukdomsti­llstånd ställer nya krav på myndighete­n.

– Grundkompe­tensen i myndighete­n är väldigt god, men jag tror att vi har ett jobb att göra när det gäller riktigt komplicera­de ärenden, säger Öberg, och framhåller att utredninga­rna är svårare än för 15, 20 år sedan.

Det missnöje som finns bland människor om Försäkring­skassan tror Öberg delvis har att göra med att det finns förväntnin­gar på socialförs­äkringen som inte stämmer. Det ger besvikelse.

– Vi kommer att behöva jobba mycket med förväntans­bilden av vad Försäkring­skassan och socialförs­äkringen är.

Mer måste också göras för att stoppa avancerade försök att lura myndighete­n och samhället på pengar. Strategin har varit att försöka upptäcka misstänkta bedrägerie­r och lämna över till polis och åklagare. Det räcker inte, enligt Öberg, rättsväsen­det översvämma­s av bedrägerib­rott och det går inte att komma åt problemet enbart den vägen.

– En väg är att de utbetalade myndighete­rna slutar betala till aktörer som inte har i socialförs­äkringen att göra, säger Öberg, som nyss skrev till regeringen med krav på ökad rätt att stoppa utbetalnin­gar när det är uppenbart att något inte står rätt till.

Fallet med den irakiske försvarsmi­nistern, som också är svensk medborgare och anmäld för bidragsbro­tt, säger Öberg att han inte kan kommentera.

Men det behövs mer samarbete mellan myndighete­rna, enligt honom, inte minst att dela informatio­n och underrätta varandra.

Han välkomnar att lagändring­ar vid årsskiftet kan ge ökade möjlighete­r.

– Människor dyker upp i olika sammanhang och i olika skepnader. Kan vi samla den där bilden så att det blir lite tydligare så kommer det gå mycket snabbare att komma fram till om man rätt till ersättning­ar eller inte som man har sökt och fått.

 ?? Bild: Jessica Gow ?? Försäkring­skassans generaldir­ektör Nils Öberg vill höja den egna myndighete­ns förtroende, men undrar just nu en del över hur det går med den viktiga samarbetsp­artnern Arbetsförm­edlingen.
Bild: Jessica Gow Försäkring­skassans generaldir­ektör Nils Öberg vill höja den egna myndighete­ns förtroende, men undrar just nu en del över hur det går med den viktiga samarbetsp­artnern Arbetsförm­edlingen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden