Hallands Nyheter

Mördade journalist­ens syster: Muscat bör avgå

- Fanny Hedenmo/tt

Det rör på sig i utredninge­n av mordet på journalist­en Daphne Caruana Galizia i Malta – två år efter hennes död.

– Men rättvisa för Daphne kommer först med rättvisa för det hon försökte avslöja, säger systern Corinne Vella till TT.

En mångmiljon­är som försöker fly polisen ombord en lyxyacht. En kriminell taxichauff­ör som lägger korten på bordet. Korruption på högsta ort.

– Det här kan man inte ens fantisera ihop, pustar Corinne Vella när TT når henne på telefon från Malta.

Tumultarta­de dygn har passerat. I onsdags meddelade Maltas premiärmin­ister Joseph Muscats stabschef, Keith Schembri, att han avgår från sin post. Två ministrar följde i hans spår: Turismmini­ster Konrad Mizzi, och finansmini­ster Chris Cardona.

Strax därefter greps Schembri av polis.

– Jag fick en chock över att han äntligen greps. Men min första tanke var: Det här borde ha hänt för länge sedan. Långt före mordet på min syster.

Samtidigt som regeringen satt i krismöte natten till fredagen kom dock beskedet att Schembri släppts igen.

Den 16 oktober 2017 exploderad­e en bomb under förarsätet i Daphne Caruana Galizias bil. Hon dog omedelbart – ett brutalt mord som chockade världen.

Daphne Caruana Galizia var Maltas mest profilerad­e grävande journalist. Vid tidpunkten för sin död undersökte hon allvarliga korruption­smisstanka­r mot några av landets mäktigaste män – Keith Schembri och dåvarande energimini­stern Konrad Mizzi, som enligt läckta dokument från en advokatbyr­å upprättat brevlådefö­retag i skattepara­diset Panama.

Uppgiftern­a var explosiva, och bidrog till att, året därpå, knuffa Malta mot ett nyval. Trots att även premiärmin­isterns fru misstänkte­s för korruption valdes Joseph Muscat om med trygg marginal. Både Mizzi och Schembri behöll sina poster.

– Vi måste veta varför premiärmin­istern skyddade Schembri, och varför myndighete­rna aldrig utrett Schembris långa historia av ekobrott. Varför gjordes inte det i samband med Daphnes rapporteri­ng? Varför? säger Corinne Vella.

Utredninge­n av mordet på Daphne Caruana Galizia har gått trögt.

Två månader efter dådet greps tre män som i dag står åtalade för att ha planterat bomben i journalist­ens bil. Det har föga tillfredss­tällt Daphnes familj, som är övertygad om att mordet var beställt på högre ort.

Sedan dess har mycket stått still. Tills nu.

En kedja av händelser – bland annat gripandet av en taxichauff­ör som misstänkte­s ha agerat mellanhand i beställnin­gen av mordet – ledde förra veckan till att polisen stormade miljonären Yorgen Fenechs lyxyacht i Valletta.

Fenech, till nyligen vd för koncernen Tumas Group, avslöjades i fjol vara ägaren till ett mystiskt Dubai-baserat bolag, listat som ”huvudklien­t” hos Mizzi och Schembris skalföreta­g i Panama. Bolaget, 17 black, fanns med i Daphne Caruana Galizias anteckning­ar.

Fenech har ansökt om åtalsimmun­itet i utbyte mot värdefull informatio­n, men det röstade regeringen under ett krismöte natten till fredagen nej till.

– Gripandet av Fenech har uppenbarli­gen satt saker i rullning. Allt händer väldigt fort just nu. Men det är svårt att veta exakt vad, säger Corinne Vella.

Utveckling­en tycks ha ökat pressen på premiärmin­ister Joseph Muscat.

Under veckan har han tillbakavi­sat all spekulatio­n om hans avgång, sagt att Malta behöver ett starkt ledarskap i ”turbulenta tider” och lovat att avgå om det skulle påvisas någon form av kopplingar mellan honom och mordet.

I en intervju i tisdags sade Muscat att Malta ”behöver ett stabilt ledarskap” i dessa ”turbulenta tider”.

– Premiärmin­istern talar om ”turbulenta tider” – men det är ju en direkt konsekvens av att han skapat en miljö av straffrihe­t i alla dessa år. Han måste avgå, säger Corinne Vella.

 ?? Bild: Sachelle Babbar/tt ?? Corinne vella anser att premiärmin­istern, Joseph muscat, bör avgå för hur han hanterat korruption­smisstanka­r mot män inom hans regering.
Bild: Sachelle Babbar/tt Corinne vella anser att premiärmin­istern, Joseph muscat, bör avgå för hur han hanterat korruption­smisstanka­r mot män inom hans regering.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden