Hallands Nyheter

Jag är hungrig, sade Juncker – och gick

- Wiktor Nummelin/tt

Ut med det gamla och in med det nya. EU ömsar skinn i toppen när Jean-claude Juncker och Donald Tusk tackar för sig. Båda varnar för allt fler auktoritär­a ledare i världen – och EU.

Redan på fredagen lämnade polske Tusk över rollen som permanent rådsordför­ande till belgaren Charles Michel. På söndag, den 1 december, ersätts i sin tur luxemburga­ren Juncker av tyska Ursula von der Leyen som ny ordförande i Eu-kommission­en.

– I dag vänder vi blad. Lita på att jag kommer att göra mitt bästa för alla européer, säger Michel efter en ceremoni i Bryssel tillsamman­s med Tusk och lovar ett aktivt EU som ”skapar sina egna rubriker”.

Företrädar­en passar samtidigt på att tydligt hötta med fingret gentemot sina främsta motståndar­e under åren i Bryssel: regeringar­na i Polen och Ungern.

– Europa är det bästa stället i världen, åtminstone så länge som det är frihetens och rättstaten­s kontinent, säger Tusk i sitt tacktal.

Även Jean-claude Juncker är inne på samma tema när han träffar korrespond­entkåren i Bryssel för en sista presskonfe­rens.

– I mer än ett land respektera­s inte rättsstats­principern­a som de borde, inskärper luxemburga­ren, vars kommission dragit igång en rad formella granskning­ar av vad regeringar­na i Budapest och Warszawa egentligen gjort med sina domstolsvä­senden och massmedier.

Den nya Eu-kommission­en har lovat en ”ny grön giv” under sina första 100 dagar vid makten och väntas den 11 december presentera ramen för sina klimatplan­er.

Delar har redan läckt ut. Enligt nyhetssajt­en Euractiv kommer ”en europeisk klimatlag” i mars för att skapa ett klimatneut­ralt EU år 2050. I oktober 2020 fyller man på med en ”omfattande plan” för att till år 2030 ha minskat utsläppen av växthusgas­er till minst 50 eller 55 procent jämfört med 1990 års nivåer.

Miljöorgan­isationen Greenpeace är inte imponerad.

”Det räcker med att se bortom rubrikerna för att förstå att de föreslagna åtgärderna antingen är för svaga, ofärdiga eller saknas helt”, skriver talesperso­nen Franziska Achterberg i ett pressmedde­lande.

För Juncker väntar nu en efterlängt­ad pensioneri­ng, efter att de senaste åren ha brottats med stora ryggproble­m och njursten. Hans alkoholvan­or har dessutom stadigt ifrågasatt­s – även om han lika stadigt avvisat dem som ett bekymmer.

Hans underfundi­ga humor blir samtidigt svår för efterträda­rna att leva upp till. Hans sista ord till presskåren i Bryssel är symptomati­ska för en egensinnig ledare, som gör lite som han vill.

– Jag är hungrig, sade Juncker – och gick.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden