Hallands Nyheter

Gulldén: ”Man var alltid orolig”

- Danielkihl­ström/tt

Med sonenlias, fyra månader, på plats i Japan går Isabelle Gulldén in i handbolls-vm i ett lyckorus.

Under EM i fjol tvingades hon dölja singravidi­tet och brottadesm­edheltandr­a känslor. –Manvar alltidorol­ig, säger storstjärn­an.

Den rutinerade mittnian är på väg in i sitt 14:e internatio­nella mästerskap.

VM i japanska Kumamoto går dock inte att jämföra med något annat mästerskap som Isabelle ”Bella” Gulldén har upplevt. I början av juli blev hon och sambon Linus Persson föräldrar till sonen Lias.

– Det är det absolut bästa man kan uppleva, säger Gulldén.

För drygt ett år sedan fick hon hålla tillbaka glädjekäns­lorna över att vara gravid. Då fick den svenska spelmotorn ständigt frågor om sin skadade fot inför och under EM i Nantes.

Få visste då om att Gulldén var gravid i åttonde veckan när mästerskap­et drog i gång. Hon berättade det endast för landslaget­s psykolog, läkare och sjukgymnas­t.

– Det var jobbigt att behöva dölja det och det var jobbigt att behöva tänka på allt med maten. Jag var trött, kunde inte få behandling som jag ville. Jag hade ju egentligen inte berättat något för ”Sigge” (förbundska­ptenen Henrik Signell) och de andra heller, så det var också påfrestand­e att försöka vara som vanligt, säger Gulldén.

De mångåriga landslagsk­amraterna Jamina Roberts och Nathalie Hagman, som även var hennes rumskamrat, insåg dock tidigt att allt inte var som vanligt.

– De visste om det. På det sättet var det skönt. Att man hade någon att berätta det för och kunna prata med det om, så man inte behövde vara helt ensam om det.

Några månader efter EM berättade Gulldén även på sin blogg om att hon under mästerskap­et hade en konstant oro över att förlora barnet.

– Även om man vet att ingenting kan hända är man alltid orolig varje dag. Man kunde tänka: ”oj, där fick jag ett knä i magen”. Så man var alltid orolig, säger hon till TT.

Efter en höst med hård träning gjorde Gulldén comeback i klubblaget Brest i slutet av oktober. Inför lördagens Vm-premiär mot Kongokinsh­asa

har det blivit varierat med speltid i sex klubblagsm­atcher och genrepet mot Norge i onsdags i Fukouka.

– Det var jobbigare än jag hade trott att komma tillbaka, men jag har verkligen kunnat fokusera på träning och kunnat träna hårt. Många elitidrott­ande kvinnor har sagt att en graviditet kan förlänga karriären eftersom man under tiden får möjlighet till återhämtni­ng och vila. Hur ser du på det?

– Jag har alltid sagt att så länge min kropp är bra och jag tycker att det är kul, så kommer jag att fortsätta. Det är ingen skillnad nu efter (graviditet­en). Det kan ha förlängt min karriär, men det kan också vara så att jag om ett år känner att det inte är värt någonting. Att det bara är Lias som är rolig. Det får vi se helt enkelt.

Pappa Linus och Lias är på plats i Japan och kommer att bo på spelarhote­llet – fast i ett separat rum.

– När det är såpass lång tid och såpass långt bort var det ett av kraven att de skulle få följa med. Han är ju så liten fortfarand­e, bara fyra månader. Jag hade inte kunnat åka annars.

– Matchdagar­na kommer ju vara samma uppladdnin­g som vanligt, men på vilodagarn­a får man lite tid med honom. Det kommer ju att bli fantastisk­t att få vara med Lias då.

 ?? Bild: Anders Bjurö ?? Damlandsla­gets Bella Gulldén och Linus Persson med sonen Lias.
Bild: Anders Bjurö Damlandsla­gets Bella Gulldén och Linus Persson med sonen Lias.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden