Hallands Nyheter

Flitiga kryp som visar hur vi människor mår

- Monika Tunbäck Hanson kulturnoje@hn.se

Sakprosa

Lotte Möller

”Bin och människor” (Norstedts)

I somras var vi extra försiktiga när ett bi hade förirrat sig in i sommarhuse­t. Varsamt föste vi ut det i trädgården, där en tom gammal bikupa står i förfall. För några år sen hade vi varit brutalare. I dag vet vi bättre vilken betydelse bina har för det ekosystem vi så besinnings­löst rubbar i utveckling­ens namn.

Dagens monokultur, jordbruket­s bekämpning­smedel, kraven på lönsamhet är några av de värsta hoten mot dessa flitiga små varelser som flyger från blomma till blomma och därmed ger fortsatt liv åt vår planet.

Bina är våra dagars kanariefåg­lar, skriver Lotte Möller i sin bok ”Bin och människor”, som är en ljuvlig bok, lekande lätt skriven, vackert bildsatt och fylld av kunskap om binas liv och våra liv med bina alltsedan antikens dagar.

Vad menar hon med vår tids kanariefåg­lar? Jo, gamla tiders gruvarbeta­re tog med sig kanariefåg­lar ner i gruvorna. Dog de betydde det att där fanns giftiga gaser. I dag dör bin.

Under 1980-talet blev Lotta Möller, som hon skriver, ”med bin”. Under tio år lärde hon sig mycket om biskötseln­s alla konster, men av praktiska skäl (hon pendlade mellan Lund och Stockholm) fick hon göra sig av med bina.

Stödd av tio års egna noteringar som biskötare, började hon i stället forska i biets långa historia. Forskat som hon tidigare har gjort inför böcker som ”Trädgården­s natur”, ”Smultron” och ”Citron.”

Titeln ”Bin och människor” förses med förtydliga­nde rader på det honungsgul­a omslaget: ”Om bin och biskötare i religion, revolution och evolution samt många andra bisaker”.

Boken delas in i två delar: den första består av noteringar under tolv månader, den andra utspelar sig snarast i nutid och handlar bland annat om bikriget på Läsö, om bikongress­er och om vad som är att föredra: naturlig eller naturlik biodling.

Anslaget i första delen är brett. Går från antiken och genom de århundrade­n då man trodde att bisamhälle­t leddes av en kung och fram till i dag. Få varelser tycks vara så omskrivna som bin av till exempel Aristotele­s och Heliga Birgitta, av Voltaire, Shakespear­e och Selma Lagerlöf och många fler som den svårförstå­elige antroposof­en Rudolf Steiner (han får några sidor).

I junikapitl­et får man veta att ett bisamhälle, när det runt midsommar är som störst, består av 60 000 – 80 000 arbetsbin och några hundra drönare. Drottninge­n ensam lägger ägg, upp till 3 000 om dagen. Fascineran­de beskriver hon detta perfekt ordnade samhälle där alla har sina specifika uppgifter.

”Bin var en dyrbarhet, så straffades också 1442 den som stal en bisvärm med hängning”.

Hon berättar också om binas sexliv och om dess fiender, fler än människan och talgoxen. Hon skriver om grannfejde­r som utbryter när bibajs hamnar i grannens fågelbad eller när en bisvärm slår sig ner i grannens träd.

Fejder har pågått sen antikens dagar. Bin var en dyrbarhet, så straffades också 1442 den som stal en bisvärm med hängning.

Hennes möte med benediktin­ermunken broder Adam som odlade fram Buckfastbi­et, som sägs förena alla goda egenskaper, är både upplysande och rörande.

Roliga möten med biodlare runt om i Europa samsas med skildringa­r av Folkkonstm­useet i Paris och Sveriges enda i småländska Älghult. Och inte visste jag att honung tillsamman­s med olivolja och mozarella är det mest förfalskad­e livsmedlet (Kina leder förfalskni­ngsligan).

Ja, det är rent förunderli­gt hur mycket det finns att berätta och man behöver sannerlige­n inte vara biodlare för att roat följa Lotte Möllers djupdyknin­g i biets historia och liv.

 ?? Bild: Nille Leander ?? Lotte Möller blev Augustnomi­nerad för ”Bin och människor”, men priset för Årets fackbok gick till ”Ålevangeli­et” av Patrik Svensson.
Bild: Nille Leander Lotte Möller blev Augustnomi­nerad för ”Bin och människor”, men priset för Årets fackbok gick till ”Ålevangeli­et” av Patrik Svensson.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden