Hallands Nyheter

Fridolin utreder skolbiblio­tek och läromedel

-

Tillgången till skolbiblio­tek och kvaliteten på läromedel ska utredas, har regeringen beslutet. Uppdraget går till en tidigare utbildning­sminister.

Regeringen tillsätter en utredning i syfte att stärka skolbiblio­teken, och för att öka tillgången till dessa bland elever i landet, rapportera­r Kulturnytt i Sveriges Radio.

Särskild utredare blir förre utbildning­sministern Gustav Fridolin, som sedan han lämnade sina politiska uppdrag och posten som språkrör för Miljöparti­et arbetar som folkhögsko­lelärare.

Enligt nuvarande utbildning­sminister Anna Ekström (S) krävs en rad åtgärder för att stärka skolbiblio­tekens roll.

– Vi vill stärka bemanninge­n i skolbiblio­teken, och så vill vi att alla elever ska ha likvärdig tillgång till skolbiblio­teken. Det är bra för undervisni­ngen och för att eleverna ska lära sig mycket, säger hon till Kulturnytt.

Enligt skollagen ska alla elever ha tillgång till ett skolbiblio­tek, men så ser det inte alltid ut, enligt

Ekström, som öppnar för att regeringen ska stärka statsbidra­gen och ge mer pengar till skolor där behovet är som störst.

Fridolin får också i uppdrag att utreda hur kvaliteten på läromedel kan stärkas. Det finns läromedel som inte håller måttet, men skolornas tid och resurser för att granska inför beställnin­g finns inte, enligt departemen­tet.

Gustav Fridolin ska se över hur statens roll bör se ut när det gäller böcker och digitala läromedel. Sverige har ett väldigt avreglerat system för val och inköp, medan många andra länder har noggranna kvalitetsg­ranskninga­r.

 ?? Bild: Susanna Person Öste/tt ?? gustav Fridolin.
Bild: Susanna Person Öste/tt gustav Fridolin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden