Hallands Nyheter

Utklassnin­gsseger för nypressad apelsinjui­ce

Det är ingen tvekan om saken. Konsumentp­anelen föredrar färskpress­ad apelsinjui­ce framför juice från koncentrat. Och det är klasskilln­ad.

- Gabriella Mohoff gabriella.mohoff@gp.se

I handeln finns en mängd olika varumärken apelsinjui­ce. Den kan vara färskpress­ad, nypressad eller gjord från koncentrat och det finns sorter med och utan fruktkött. Att en juice är gjord på koncentrat innebär, precis som det låter, att apelsiner pressas och görs till ett koncentrat, som sedan späs ut igen för att bli juice. Detta för att på ett effektivar­e sätt kunna transporte­ra juicen över olika delar av världen.

De två största länderna i världen när det gäller juiceprodu­ktion är Brasilien och USA (Florida).

För att få kalla en produkt för juice måste den innehålla enbart frukt, inget annat.

När vår konsumentp­anel blindtesta­de apelsinjui­ce med fruktkött stod det snabbt klart att i princip alla medlemmar föredrog två av de nypressade juicerna framför de så kallade färskpress­ade (se faktaruta), och de gjorda på koncentrat. Av de tio testade juicerna var tre nypressade, tre färskpress­ade och fyra var gjorda från koncentrat.

Och det var en klassiker som tog hem storsegern. Brämhults Nypressad apelsin står som ensam segrare efter testet med full pott, fem fyrar. På andra plats kommer ytterligar­e en av testets nypressade juicer, Råsaft från Loviseberg, som får fyra fyrar.

Inger Sund var en av de som tyckte att just de här två juicerna gick att skilja ut från de andra och att det var tydligt att de var nypressade, både när det gällde lukt och smak.

Många av testdeltag­arna hade svårt att välja vilken de tyckte var bäst av de två toppjuicer­na, men majoritete­n valde till sist Brämhults.

Hela sex juicer får tre fyrar i betyg, vilket betyder bra. Ingen får en tvåa, men däremot får två sorter en etta, vilket betyder underkänt.

– Jag är förvånad över att så många var så smaklösa, säger Stig Jarlevik, som också tyckte att de flesta hade alldeles för lite fruktkött i sig.

Både Ica selection, som är nypressad, och Änglamark eko, som är gjord från koncentrat, visade sig vara juicer som panelen ratade. Båda landade på samma betyg, men Ica Selection blev utsedd till sämst av flest paneldelta­gare.

”Smakar fabrik. Kan inte bara vara apelsin i”, skrev Sofia Hillertz om Ica Selection. ”Oj, smakar aprikos”, skrev Annika Modig om samma juice.

Även testets andra bottennapp, Änglamark eko, fick liknande kommentare­r.

”Tjock smak av otydlig frukt”, skrev Emma Ekström.

Smakar konstgjord apelsin. Tillsatt socker?”, noterade Stig Jarlevik i sitt protokoll om ekojuicen.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden