Hallands Nyheter

Nyttigt för unga att träna – men bra att vara vaksam

- Maria Backman livsstil@gp.se

Allt fler unga börjar träna på gym. Samtidigt sänker många gym åldersgrän­sen för att möta behovet. Och styrketrän­ing för barn och unga är positivt, fastslår forskninge­n – skaderiske­n är låg och hälsoeffek­terna många. Men det finns en del att se upp med.

Varför söker sig allt fler yngre till gymmen?

– Spontanidr­otten har i princip helt försvunnit. Samtidigt känner sig många barn och unga inte hemma inom föreningsi­drotten.

Därför söker de sig till sådant som inte är organisera­t, som exempelvis skating och förmodlige­n även gym. Miljöer som inte är tävlingsin­riktade, där det inte finns ledare som stressar, säger Michail Tonkonogi, professor i medicinsk vetenskap med inriktning idrottsfys­iologi vid Högskolan Dalarna samt vetenskapl­ig konsult och utbildare för flera idrottsorg­anisatione­r och förbund, som exempelvis Riksidrott­sförbundet.

Bör barn styrketrän­a? Ja, fastslår han.

– Det är positivt att det finns alternativ till föreningsi­drott där man kan hitta sin nisch. Och att träna på gym är inte farligt fysiskt för barn och ungdomar.

I den kunskapsöv­ersikt

på tema styrketrän­ing för barn och ungdom som Michail Tonkonogi sammanstäl­lde för Riksidrott­sförbundet för några år sedan visar forskninge­n att barns behov av allsidig fysisk aktivitet inkluderar muskelbela­stande träning. Starka muskler förebygger skador, stärker skelettet och skyddar mot benskörhet, håller blodtrycke­t friskare och skyddar mot psykisk ohälsa. Här är världens ledande idrottsfor­skare överens.

Men det finns också en del att se upp med, påpekar Michail Tonkonogi.

– Faran ligger i att det på gym inte alltid finns folk med rätt kompetens, medan det hos idrottsför­eningar oftast alltid finns någon som är utbildad av SISU (idrottens studieförb­und). Gymbransch­en försöker säkerställ­a detta, bland annat genom kvalitetsr­åd till personliga tränare. Outbildad personal kan annars innebära risk för ensidig träning. Det vore önskvärt med en förbättrin­g här på renodlat kommersiel­la gym.

Dessutom är utrustning­en anpassad för vuxna.

– Få saker är utformade för en tioåring, som lite mindre skivstänge­r, tunnare grepp och så vidare.

Däremot tror han att oron för kroppshets hos unga på gym är relativt överdriven.

– Den risken finns, men är liten i proportion till att barn i allmänhet rör sig för lite idag, eller inte rör på sig alls. Vi kommer att ha så mycket benskörhet så det skriker om det när de blir äldre.

– Från att inte göra något alls till att gå till ett gym två dagar per vecka är en enorm skillnad. Man kommer även in i ett sammanhang, där gymmet kan vara en bra inkörsport till andra träningsfo­rmer.

Vad kan man som förälder kräva av gymmet?

– Ställ frågan om det finns det någon som har en adekvat utbildning. Bara att folk kommer och ställer sådana frågor på gymmen kommer att tvinga dem att göra något. Det finns internatio­nella rekommenda­tioner vad gäller antal set, antal övningar och så vidare. Men huvudsaken är att belastning­en är lagom, så att man kan klara att lyfta 10-15 gånger.

Hur bör barn och unga träna?

– Det allra bästa är en allsidig fysisk aktivitet. Belastning­snivån och innehållet i träningen ska anpassas till deras fysiologis­ka, psykologis­ka och sociala förutsättn­ingar och till deras biologiska ålder. Här behöver tränare och ledare därför ha de kunskaper som krävs om barns och ungdomars utveckling för att kunna välja rätt träningsfo­rmer och metoder.

I boken Åldersanpa­ssad

fysisk träning för barn och ungdom, som Michail Tonkonogi gett ut tillsamman­s med Helena Bellardini, berättar han att styrketrän­ing för barn inte behöver utföras med vikter och maskiner - även om det heller inte behöver uteslutas – och ger exempel på bra och lekbetonad­e styrkeövni­ngar som gör stor nytta för barn.

Det råder bred

konsensus bland forskarna om att styrketrän­ing för barn kan betraktas som en synnerlige­n säker träningsfo­rm med mycket låg skaderisk, men som i all annan fysisk aktivitet handlar det om att utföra en övning med rätt teknik, säger Michail Tonkonogi och nämner som exempel att barn löper mer än 1 500 gånger större risk att skadas av att spela fotboll än av att styrketrän­a. Dessutom har styrketrän­ing skadeföreb­yggande effekter även vid utövning av annan fysisk aktivitet. Det visar sig exempelvis hos kvinnliga idrottare, där bristande bålstabili­tet har ett tydligt samband med knäskador.

 ??  ??
 ?? Bilder: Nicklas Elmrin ?? Alexander Holmqvist börjar med ett benpass efter uppvärmnin­gen. Det brukar bli två träningspa­ss i veckan, och eftersom han fyllt 15 får han träna på egen hand i gymmet. ”Det jobbiga är att ta sig hit. Sen känns det bra under själva träningen”, säger han.
Bilder: Nicklas Elmrin Alexander Holmqvist börjar med ett benpass efter uppvärmnin­gen. Det brukar bli två träningspa­ss i veckan, och eftersom han fyllt 15 får han träna på egen hand i gymmet. ”Det jobbiga är att ta sig hit. Sen känns det bra under själva träningen”, säger han.
 ?? Bild: Privat ?? Michail Tonkonogi.
Bild: Privat Michail Tonkonogi.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden