Hallands Nyheter

Bank-vd fick nytt toppjobb

- Marie Hebelius Svahn marie.hebelius.svahn@hn.se 010-471 52 66

För drygt ett år sedan blev vd:n för Varbergs sparbank plötsligt uppsagd. Nu har Per Richardsso­n fått ett nytt chefsjobb för miljardkon­cernen Erlandsson. ”Jätterolig­t att få möjlighet att göra något helt nytt”, säger han.

Varberg: För drygt ett år sen tvingades vd:n för Varbergs sparbank sluta. Nu har han fått ett nytt toppjobb på Erlandsson.

– Jättekul att ha fått en möjlighet i livet att byta bransch och göra något helt annat, säger Per Richardsso­n.

Sedan 15 oktober är han vice vd och finanschef för familjeägd­a koncernen Erlandsson med huvudkonto­r i Kungsbacka. Erlandsson är ett stort företag inom bygg, infrastruk­tur, måleri, installati­on och fastighets­utveckling. Koncernen omsatte 6, 7 miljarder kronor förra året och har 2 250 anställda.

Moderbolag­et rymmer ett hundratal bolag. Richardsso­ns främsta uppgift att jobba med det finansiell­a och bolagsstyr­ning.

Men vad kan du om byggnation?

– Inte så mycket, men eftersom jag jobbar utifrån ett bankperspe­ktiv och gjort kreditbedö­mningar inom alla typer av branscher så kan jag lite om alla områden. Men det jag förhoppnin­gsvis kan tillföra är den finansiell­a kompetense­n. Känner Erlandsson av en sviktande konjunktur?

– Ja, det sker en avmattning och vi ser en ökad konkurrens.

57-årige Per Richardsso­n var vd för Varbergs sparbank i nio år och har jobbat inom bankvärlde­n under hela sitt yrkesliv. 15 oktober 2018 fick han plötsligt lämna sin post. För Richardsso­n kom beskedet som en blixt från en klar himmel.

– Jag blev både förvånad och ledsen, säger han. Och jag har fortfarand­e inte fått någon bra svar på varför. Jag tycker att vi gjorde en fantastisk resa under mina år som vd.

I en intervju med tidningen för drygt ett år sen förklarade bankens styrelseor­dförande Joakim Peterson:

”Vi i styrelsen har kommit fram till att det finns behov av ett annat ledarskap. Vi har framfört under en längre tid att vi vill se en utveckling kring ledarskape­t och det har vi framfört både muntligt och skriftligt till Per Richardsso­n.”

Per Richardsso­n fick ett avgångsved­erlag. Han får dock inte berätta om innehållet i avtalet.

– Jag satt i karantän i ett år, säger han.

Rent generellt innebär ett sådant avtal ofta att man inte får arbeta inom konkurrera­nde verksamhet­er under en viss tid.

Nu har den förre bank-vd:n gått vidare.

– Det var en tuff period, medger han. Men i dag känner jag tillförsik­t i att få göra något helt annorlunda. Vad har du gjort under ”friåret”?

– Jag har tränat mycket och funderat på vad jag ville göra i framtiden. Sen fick jag en fråga av Erlandsson­s ägare, Tomas Erlandsson, som jag känner sen tidigare. Och jag tyckte jobbet lät jättespänn­ande.

– Det är skönt att vara i gång igen!

 ??  ??
 ?? Bild: Dick Gillberg ?? ”Det är skönt att vara igång igen”, säger förre Sparbanks-vd:n Per Richardsso­n som fått nytt jobb inom näringsliv­et. 15 oktober blev han vice vd och finanschef i Erlandsson-koncernen som har sitt huvudkonto­r i Kungsbacka. Richardsso­n bor dock kvar i Varberg.
Bild: Dick Gillberg ”Det är skönt att vara igång igen”, säger förre Sparbanks-vd:n Per Richardsso­n som fått nytt jobb inom näringsliv­et. 15 oktober blev han vice vd och finanschef i Erlandsson-koncernen som har sitt huvudkonto­r i Kungsbacka. Richardsso­n bor dock kvar i Varberg.
 ?? Bild: Dick Gillberg ?? Not nya mål. Förre Sparbanks-vd:n Per Richardsso­n har fått nytt jobb inom näringsliv­et.
Bild: Dick Gillberg Not nya mål. Förre Sparbanks-vd:n Per Richardsso­n har fått nytt jobb inom näringsliv­et.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden