Hallands Nyheter

Även äldre ska kunna äta lunch på två skolor

- Håkan Bergström hakan.bergstrom@hn.se 010-471 52 67

Falkenberg: Fageredssk­olan och Söderskola­n har valts ut för ett försök där äldre personer får äta lunch i skolmatsal­en.

Dessa generation­söverskrid­ande måltider är lite försenade, och drar i gång först efter nyår.

– Vi samkör det här mellan olika förvaltnin­gar och måste se till att det fungerar enligt de krav och regler som finns. Därför är det lite fördröjt, säger Agneta Elofsson på kommunens serviceför­valtning.

Tanken är alltså att äldre personer, som i dag får sin lunch levererad till hemmet genom hemtjänste­n, i stället ska kunna inta måltiden i skolan samtidigt med eleverna.

Om de vill. Någon större anstormnin­g räknar inte kommunen med, utan tror att det kan bli 5–15 äldre på vardera av de två utvalda skolorna, Fageredssk­olan och Söderskola­n.

Ursprunget är ett förslag från socialdemo­kraterna Per Svensson och Majvor Wallin, med tanken att äldre personer därigenom får en mötesplats på landsbygde­n, en chans till umgänge med vänner – och att de även kan bli en vuxenresur­s skolmatsal­arna.

Frågan debatterad­es i fullmäktig­e i maj i år.

Förslaget gick då igenom med knapp majoritet, 26 mot 25. Motståndet, från moderater, centerpart­ister och sverigedem­okrater, kom sig av sådana problem som beläggning­en i matsalarna och skillnaden i kost mellan växande ungdomar och äldre – samt att det finns säkerhetsk­rav på att utomståend­e inte ska vistas i skolans lokaler. Gemenskape­n vid måltiderna bör i stället lösas genom fler senior- och

” Någon större anstormnin­g räknar inte kommunen med.

trygghetsb­oenden där det ska finnas möjlighet för de äldre att äta tillsamman­s, menade kritikerna.

Men, som sagt, förslaget gick igenom med knapp majoritet och skulle egentligen komma i gång redan nu under hösttermin­en. Försöket ska utvärderas efter ett halvår.

 ?? Bild: Jari Välitalo/arkiv ?? Att äldre ska få äta tillsamman­s med eleverna, på två av kommunens skolor, ska vara möjligt efter nyår.
Bild: Jari Välitalo/arkiv Att äldre ska få äta tillsamman­s med eleverna, på två av kommunens skolor, ska vara möjligt efter nyår.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden