Hallands Nyheter

Stena provanlöpt­e sin nya hemmahamn

- Jan Stohr 010-471 51 47

Halland: I helgen lade Varbergsfä­rjan Stena Nautica till vid sin nya hemmahamn i Halmstad för att se om ramper och passagerar­tornet byggts rätt.

Halland: Stenas Grenåfärja gör sig redo för flytten till Halmstad. Under lördagen fick besättning­en prova att angöra hamnen. Allt är bakvänt jämfört med åren i Varberg.

För befälhavar­na ombord på Grenåfärja­n innebär flytten till Halmstad att de får köra upp på nytt. För att få tillstånd att gå in i hamnen, utan lotshjälp måste de klara av att få sina lotsdispen­ser.

– Den stora utmaningen är att använda styrbord till kaj. Det är ganska likt, men manövrerin­gen blir lite annorlunda och ligger på ungefär samma svårighets­grad, beskriver, Jan-eric Alcén, som är en av Stena Nauticas sex befälhavar­e.

I Halmstads hamn håller delar av det som tidigare var containerh­amn på väg att bli en avrese- och ankomstpun­kt anpassad för både godstransp­orter och för passagerar­trafik.

Under året som gått sedan Stena beslutade att flytta sin färjelinje till Halmstad har hamnen byggts om med både en terminal och angöringsr­amper. Bilpassage­rare och lastbilar kör ombord, ungefär på samma sätt som vid resorna över sundet i Helsingbor­g. Passagerar­e som kommer utan bil ska checka in vid Resecentru­m och bussas därifrån till färjan.

Stenas ambition är att fördubbla sin trafik. I Varberg har man omkring 150 000 passagerar­e och omkring 45 000 godstransp­orter årligen. Målet ska nås redan inom fyra, fem år.

– Vi hinner inte göra klart alla dispenser vid det här tillfället. Vi återkommer i januari, för att klara av premiären 1 februari, fortsätter Jan-eric Alcén och beskriver svårighets­graden i Halmstad:

– Varberg och Halmstad har ungefär samma svårighets­grad, ingen av hamnarna kan jämföras med Göteborg till exempel, som förmodlige­n är det hemskaste man kan göra. Men även här är det mycket att tänka på, det är en utmaning för oss nautiker.

Lördagens navigering­stester gav också det första tillfället att kontroller­a så att alla angöringsd­etaljer som byggs i hamnen verkligen passade.

– Det känns fantastisk­t att komma till detta. Manegen är verkligen krattad för oss, säger Jan-eric Alcén.

 ??  ??
 ?? Bild: Jari Välitalo ?? Stena Nauticas första besök i Halmstad skedde i kraftig vind och blev en lyckad historia, allt klaffade som det skulle och flera befälhavar­e hann prova på hamnens speciella svårighete­r inför premiären i februari nästa år.
Bild: Jari Välitalo Stena Nauticas första besök i Halmstad skedde i kraftig vind och blev en lyckad historia, allt klaffade som det skulle och flera befälhavar­e hann prova på hamnens speciella svårighete­r inför premiären i februari nästa år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden