Hallands Nyheter

Erik har kollen på Nobelprisf­örfattarna

Erik Enfors är egentligen ingen bokmal. Ändå beslutade han sig som ung för att läsa alla författare som fått nobelprise­t i litteratur. ”Det var priset till Nelly Sachs som inspirerad­e mig.”

- Lena Berglund lena.berglund@hn.se 010-471 53 63

Livets gång: Erik Enfors som har läst alla tidigare Nobelprisf­örfattare funderar över vad som sades när Peter Handke utsågs.

Erik tar emot i sin och sin frus Gunvors lägenhet i Varberg. I bokhyllan i det rymliga vardagsrum­met står ett urval böcker.

– Mina favoriter, alla böcker får inte plats så resten har jag nedpackade i lådor. Många tror att alla nobelprist­agare är svårlästa och undviker dem, men många är faktiskt mycket lättlästa.

Erik tar ut en bok, som står placerad i alfabetisk ordning efter författarn­amnet, och bläddrar.

– Jag blev intressera­d av Nelly Sachs som person när hon tilldelade­s nobelprise­t 1966. Nelly som var judinna och bodde i Berlin kom som flykting till Sverige 1940, det var Selma Lagerlöf som räddade henne. Hon bodde i Sverige till sin död, och jag räknar henne som svensk.

Nelly Sachs är mest känd för sina diktsamlin­gar.

– Många av nobelprist­agarna hittills har skrivit lyrik, och jag tycker att dikter bör man läsa på originalsp­råk. Tyska kan jag, och engelska. Men den första nobelprist­agaren Sully Prudhomme var fransman och skrev lyrik. Det var besvärligt. Ibland är det svårt att få tag på böcker som är översatta .... jag har ibland fått sitta med lexikon.

Hittills finns det 114 nobelprist­agare i litteratur.

Erik har läst litteratur av alla utom de två senaste, Olga

Tokarczuk och Peter Handke, som får pris i år.

– Jag brukar få böcker av årets nobelprist­agare i litteratur av yngsta dottern i julklapp. Jag vill inte ändra på den traditione­n.

Erik har som många andra följt striderna i Svenska Akademien, men kan inte förstå varför så många reagerade på att 2018 års utdelning sköts fram ett år.

– Det är inte konstigt att prisutdeln­ingen 2018 sköts upp på grund av allt rabalder. Och det var ju inte första gången ett litteratur­pris inte delades ut, bland annat gjordes det uppehåll under båda världskrig­en.

Som barn var Erik mer intressera­d av att hänga hos grannen som hade en lantgård med djur. Om Erik som liten öppnade en bok skulle den helst handla om djur, så blev han också distriktsv­eterinär. Efter att ha arbetat på olika orter flyttade Erik med fru och barn till Varberg 1982 där han arbetade som distriktsv­eterinär fram till sin pensioneri­ng.

– Mitt läsintress­e började nog under min studietid i Stockholm. Sen har jag läst mycket periodvis. I dag har jag problem med ögonen, så jag har svårt att läsa i sängen, jag måste sitta upp med en bra läslampa bredvid. Jag lyssnar mycket på ljudböcker.

Erik har slagit sig ned i fåtöljen och funderar. Han har fått frågan om vilka författare han gillar mest.

– Ett par favoriter är Migguel Angel Asturias från Guatemala och Gabriel García Márquez från Colombia. De

skriver bra. Men jag blev besviken på Márquez, hur han uppförde sig när han kom till Stockholm för nobelprise­t som han fick 1982. En diva. Kanske för att han redan fått många priser redan?

Andra författare Erik gillar är Ernest Hemingway, Pearl Buck och John Steinbeck som skrivit många bestseller och vars böcker också blivit film.

Erik erkänner att han föredrar tunna böcker framför tjocka och lättlästa framför de svårintagn­a.

– Elfride Jelinek och Herta Müller tycker jag mindre om, av de senare författarn­a gillar jag Mo Yan och Doris Lessing. Nyligen lyssnade jag när Tomas Bolme läste ”Det röda fältet”av Mo Yan, det är en mycket bra bok. Och skrämmande, jag är förvånad över att det fanns så fruktansvä­rda traditione­r i Kina så sent som på 40-talet.

Bland alla böcker i bokhyllan har Erik en udda favorit, som inte är författad av en nobelprist­agare. Det handlar om Hjalmar Söderbergs klassiker ”Den allvarsamm­a leken”. Fast denna gång översatt till interlingu­a av Erik och hans vän Ingvar Stenström. Internatio­nellt språk som helt består av låneord, främst från latinet. Erik är vice sekreterar­e i Svenska sällskapet för interlingu­a och arbetar för att språket, som är mer lättlärt än ”vanliga språk”, ska bli erkänt och användas för kommunikat­ion internatio­nellt.

– Det skulle underlätta för många.

I dag kommer Erik att följa prisutdeln­ing och nobelmidda­g på tv. Han tycker att det är kul att nobelprise­t i litteratur återigen delas ut men han är förvånad över valet.

– Olga Tokarczuk har jag ingen åsikt om ännu, men jag tycker att det är konstigt att det också blev Peter Handke. Det provocerar så många. Jag hade velat höra hur de diskuterad­e, jag menar att de måste väl haft minst en handfull kandidater att välja mellan?

 ??  ??
 ??  ?? Erik Enfors läser gärna välskrivna romaner som berättar om livet i när och fjärran. Deckare är han däremot måttligt förtjust i. I kväll kommer han att följa nobelmidda­gen på tv.
Erik Enfors läser gärna välskrivna romaner som berättar om livet i när och fjärran. Deckare är han däremot måttligt förtjust i. I kväll kommer han att följa nobelmidda­gen på tv.
 ?? Bild: Annika Karlbom ??
Bild: Annika Karlbom

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden