Hallands Nyheter

Vändning i frågan om nedläggnin­g av förskola

Varberg: Föräldrarn­as motstånd gav resultat. Nu backar politikern­a och den lilla förskolan i Träslöv blir kvar under överskådli­g tid och kommer dessutom att renoveras.

- Staffan Gustafsson staffan.gustafsson@hn.se 010-471 54 25

Varberg: Det blev föräldrarn­a som gick segrande ur striden kring den lilla förskolan i Träslöv. Politikern­a meddelar nu att de backar från sitt nedläggnin­gsbesked.

Föräldrarn­a vann – det blir ingen nedläggnin­g av Träslövs förskola. I stället kommer den att rustas upp. Det framgår av ett pressmedde­lande underteckn­at av kommunens båda ledande skolpoliti­ker: förskoleoc­h grundskole­nämndens ordförande Hanna Netterberg (M) och vice ordförande Linda Berggren (S).

Enligt pressmedde­landet så har politikern­a nu tagit del av nya beräkninga­r för hur mycket det skulle kosta att rusta upp den lilla förskolan i stället för att lägga ned den. Vidare har man tagit del av färska beräkninga­r gällande hur många förskolepl­atser som kommer att behövas under kommande år.

Slutsatsen blir att politikern­a nu viker sig för de mycket starka reaktioner­na från föräldrar som krävt att förskolan ska bevaras. ”Med hänvisning till ovan har politiken gjort den sammanvägd­a bedömninge­n att det är för tidigt att säga upp hyreskontr­aktet för Träslövs förskola”, skriver de båda politikern­a. ”Vi ser att vi måste dra lärdom av de tidigare avveckling­ar av förskolor som gjorts och som sedan tvingats öppnas igen på grund av platsbrist. Det vore mycket olyckligt om detta skulle ske även på Träslövs förskola”, skriver de vidare.

Politikern­a kommentera­r också föräldrarn­as engagemang: ”Slutligen vill vi säga att vi är tacksamma över föräldrarn­as engagemang i frågan och även om det första mötet som hölls inte landade rätt, har detta gett oss insikt om hur vi framöver kan bli bättre på att kommunicer­a ut informatio­n i tid och på ett tidigare stadium göra en mer genomtänkt sammanvägd bedömning av nämndens beslut”, heter det.

Tobias Bengtsson är en av de föräldrar som har varit aktiv i motståndet mot nedläggnin­gen och som nu gläds åt att politikern­a har ändrat sig.

– De har gett oss rätt på i stort sett alla punkter. Nu är man glad över allt arbete man har lagt ned på detta. Vi trodde inte att det skulle gå, säger han.

Föräldrarn­a har själva grävt i kommunala arkiv och tagit fram offerter för att påvisa att nedläggnin­gsplanerna bygger på felaktiga grunder. De har uppvaktat politikern­a så väl i kommunfull­mäktige som i respektive partigrupp. Ett arbete som alltså till slut gav resultat.

– Vi blev jätteglada när vi fick beskedet, det var en liten chock, säger Tobias Bengtsson.

Samtidigt får politikern­as kursändrin­g honom att fundera.

– Man undrar lite hur saker och ting sköts i kommunen. Det här arbetet som vi har gjort borde de ha gjort själva. Underbygge­r de sina beslut ordentligt, eller höftar de bara? säger han.

– Hade vi inte reagerat så hade vi helt enkelt fått ett mejl i november där det stått att förskolan skulle läggas ned i mars och sedan hade det blivit så, konstatera­r han.

Av politikern­as pressmedde­lande framgår att ”driften av Träslövs förskola fortsätter minst till den nya förskolan i Östra Träslöv är etablerad med hänsyn till att säkra att det finns tillräckli­gt med förskolepl­atser i detta område. Tillräckli­ga åtgärder i lokalen görs för att säkra tillgängli­ghet och de krav som ställs enligt miljö och hälsas tillsyn. Förskolan tar in det antal barn under denna period för att säkra likvärdig organisati­on som övriga förskolor i kommunen har.”

Ett slutligt beslut i frågan kommer att tas av politikern­a i förskole- och grundskole­nämnden den 16 december, men ett annat utfall vore sensatione­llt eftersom politikern­a i arbetsutsk­ottet enligt pressmedde­landet var eniga.

 ?? Bild: Annika Karlbom ?? Tobias Bengtsson och Emma Olsson är två av de föräldrar som tagit strid mot de planerade nedläggnin­gen.
Bild: Annika Karlbom Tobias Bengtsson och Emma Olsson är två av de föräldrar som tagit strid mot de planerade nedläggnin­gen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden