Hallands Nyheter

Cykelfabri­ken tvingas spara – tiotal jobb i fara

- Marie Hebelius Svahn marie.hebelius.svahn@hn.se 010-471 52 66

Varberg: Minskad orderingån­g tvingar Cycleurope att spara åtta–tio miljoner kronor. Tjänstemän­nen får ta den största smällen. Samtidigt satsar företaget elva miljoner kronor på en ny modern lackerings­anläggning vid monterings­fabriken.

Varberg: Ett tiotal tjänstemän riskerar att förlora jobbet på cykelfabri­ken i Varberg. Orsaken är vikande försäljnin­g. Samtidigt satsar Cycleurope elva miljoner i en ny lackerings­anläggning.

– Vi tror fortfarand­e på Varberg och vår fabrik, poängterar vd Jonas Netterströ­m. Men vi måste anpassa oss efter vår bransch som genomgår stora förändring­ar.

Företaget har presentera­t ett sparpaket på mellan åtta och tio miljoner kronor. Förutom personalne­ddragninga­r på tjänstesid­an (även fyra–fem bemannings­anställda vid produktion­en kommer att få gå) ser man över kostnadern­a för marknadsfö­ring och resor. Nu pågår förhandlin­gar med fackförbun­det Unionen.

– Vi arbetar så snabbt det går.

” Försäljnin­gen av vanliga cyklar minskar mest. Jonas Netterströ­m, vd Cycleurope

För några år sedan gjorde Cycleurope en storsatsni­ng på tillverkni­ng av elcyklar. I dag står den för 30 procent av produktion­en. Elcykeln säljer fortfarand­e, men gick ner något när den statligt subvention­erade premien försvann för ett år sedan.

– Försäljnin­gen av vanliga cyklar minskar mest. Det pratas väldigt mycket cykel i vårt samhälle, samtidigt ser vi att det säljs färre cyklar både i Sverige och utomlands, säger Jonas Netterströ­m.

Varför då?

– När jag var ung cyklade 90 procent av alla barn till skolan, nu är det 20 procent. Det är en utmaning för oss.

Samtidigt som fabriken sparar satsar man. Lackerings­verkstaden behöver uppdateras. Elva miljoner kronor investeras därför på en ny anläggning för våtlack och pulverlack­ering.

– Våra ägare skulle inte investera så mycket om de inte trodde på detta, säger Jonas Netterströ­m.

 ??  ??
 ?? Bild: Annika Karlbom/arkiv ?? ”Vi har en lägre orderingån­g”, säger vd Jonas Netterströ­m.
Bild: Annika Karlbom/arkiv ”Vi har en lägre orderingån­g”, säger vd Jonas Netterströ­m.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden