Hallands Nyheter

Moraeus i stället för Petersson i nya revyn 2020

- Martin Erlandsson martin.erlandsson@hn.se

Lena Peterssons axel håller inte för 75 föreställn­ingar av Falkenberg­srevyn, som snabbt hittade en ersättare från Harrys krogshow: Kalle Moraeus 27-åriga brorsdotte­r Anna.

För första gången sedan 2002 görs Falkenberg­srevyn utan Lena Petersson, konstnären och sångerskan från Morup, som sedan länge bor i Utteros, Tvååker. Lena tvingas hoppa av revyn ”Hårfint” på grund av att hennes opererade axel både gör ont och har minskad rörlighet.

– Jag hade verkligen sett fram emot årets säsong och det här känns oerhört ledsamt. Jag tänker på hela revygänget och allt som måste ändra nu, men hur tråkigt det än är, så var det ett nödvändigt beslut att ta, säger Lena Petersson i ett pressmedde­lande.

Magnus Wernersson har märkt att Lena har kämpat tappert under repetition­erna, som inleddes den 18 november.

– Ja, hon är väldigt ambitiös och ger sig inte i första taget. Vi trodde att tiden för rehabilite­ring skulle räcka, men Lena har haft ont och svårt att sova. Hon har inte klagat, men läkaren tyckte inte att det var bra med alla rörelser, så hälsan får vara viktigast, säger revyproduc­enten som klev av scenen efter revyn 2001, samma år som Lena tog en paus.

Men stjärnan Petersson var tillbaka redan 2003. Hon har alltså gjort 21 revyår av 22 möjliga, sedan Krogsereds­revyn blev Falkenberg­srevyn hösten 1997.

Många år har Lena haft Eva-lotta Bernström och/eller Liselotte Johansson vid sin sida. 2020 blir första året som ingen av dem är på scen.

Falkenberg­srevyn hade flyt och hittade en ersättare på nära håll. I Harrys krogshow, i regi av komikern Annika Andersson, fanns nämligen Anna Moraeus, musikalart­ist utbildad på Balettakad­emien i Göteborg.

– Ja, det var en ofantlig tur. Jag har sett Harrys krogshow tre gånger och pratade lite med Anna redan i lördags, dagen efter att Lena hade sagt att hon inte kunde vara med. Anna fick de bästa rekommenda­tionerna av Annika Andersson, säger Magnus Wernersson.

Många känner igen Annas efternamn och visst är hon släkt med musikern och programled­aren Kalle Moraeus, som är hennes farbror hemma i Orsa.

På första repetition­en under måndagen hämtade Bertil Schough en fiol till, så att de kunde spela ihop.

– Vi spelade ”Äppelbo gånglåt”, som är en av de första låtarna man lär sig inom folkmusike­n. Det blev ett trevligt välkomnand­e, säger Anna Moraeus på telefon.

Magnus Wernersson började direkt fundera på om ett ”fiol-battle” eller något liknande kunde bli ett nytt nummer i revyn. Men först måste Anna ta över alla Lena Peterssons roller och sångstämmo­r.

Dansstegen verkade hon inte ha några som helst problem med under förmiddage­ns repetition­er.

– Jag har dansat mycket, så det ligger naturligt för mig att ta in koreografi. Det är skönt eftersom jag kommer in i ett sent skede. Största utmaningen blir nog sketcherna, säger Anna, som både stod på scen och var koreograf för Harrys krogshow.

Hon tvekade inte ett ögonblick när hon fick frågan om att vara med i revyn. Trots att hon inte har sett Falkenberg­srevyn eller varit med i en nyårsrevy.

– Det är bara nya ansikten för mig, men det var kul att se senaste revyn på tv i alla fall. Komisk tajming är inte det lättaste men spännande att jobba med. Jag kanske ska jag testa dalmål och lite andra dialekter när jag sjunger, säger Anna, som är uppvuxen i Orsa, men pratar rikssvensk­a eftersom hennes mamma är från Stockholm.

Anna Moraeus hade inga uppdrag inplanerad­e under våren och efter sista föreställn­ingen av Harrys krogshow på lördag kan hon koncentrer­a sig på revyn på heltid, förutom när hon ska sjunga på en julkonsert i Trelleborg.

– Vi repar alla vardagar, så jag kommer att bo på Grand i Falkenberg. Alla i revyn är så fina och tar väl hand om mig. Att ta över efter en så rutinerad artist som Lena är en stor roll att axla, avslutar Anna, med en ofrivillig ordvits om Peterssons skada.

 ??  ??
 ?? Bild: Mårten Samuelson ?? Med Anna Moraeus i ensemblen kan det bli läge för ett ”fiol-battle” med Bertil Schough.
Bild: Mårten Samuelson Med Anna Moraeus i ensemblen kan det bli läge för ett ”fiol-battle” med Bertil Schough.
 ?? Bild: Karin Hartmann ?? Den axelskadad­e revystjärn­an Lena Petersson är känd för sina tomtar, som hon gör hemma i Utteros nära Tvååker.
Bild: Karin Hartmann Den axelskadad­e revystjärn­an Lena Petersson är känd för sina tomtar, som hon gör hemma i Utteros nära Tvååker.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden