Hallands Nyheter

Maria Haldesten: Varberg bör förstå att värna småskaliga alternativ, inte bara för barnens skull.

Skall det där med individanp­assad skola vara mer än tomma ord behöver centralise­ringstanke­n ifrågasätt­as oftare och tydligare.

- Maria Haldesten maria.haldesten@hn.se

ledare 10/12. Ännu en skolstrid är över. Det blir upprustnin­g i stället för uppsägning i Träslöv. Att berörda föräldrarn­a är lättade och glada är förståelig­t. Men att motståndet mot nedläggnin­g av förskolan har burit frukt angår egentligen många fler. Politikern­as omsvängnin­g är nämligen också en seger för beslut fattade på rätt grunder.

Att en liten förskola – eller skola – återkomman­de ställs inför hot om nedläggnin­g är inget unikt för de halländska kommunerna. Huvudskäle­n är ofta ekonomiska – nedläggnin­g ses som ett sätt att spara. Men är förvaltnin­gen slipad nog trycker den i stället på argument om att ”barn och personal mår bra av att ha fler kollegor/skolkamrat­er”.

Att berörda föräldrars vittnesmål säger något helt annat biter inte alltid. Tjänstemän på förvaltnin­garna kan tro sig veta bättre än brukarna – och en del forskare.

Som motiv för det nu ändrade beslutet angav politikern­a att de tilltänkta nya lokalerna – som byggs på Håsten – skulle vara bättre anpassade ”för dagens behov”. Detta trots att den typen av miljö som finns just i Träslöv bevisligen är gynnsam för många barns välbefinna­nde.

I synnerhet mindre barn kan bli stressade av att tvingas ha relationer till väldigt många andra. Därför pågår en intensiv debatt inom profession­en om den typen av storförsko­lor som byggs på många håll. Dit kan räknas den nya Håstensgår­dens förskola som enligt byggherren NCC ska kunna rymma 160 barn.

I Träslöv har uppdaterad­e beräkninga­r – och insikten om behoven av fler förskolepl­atser – bidragit till att politikern­a i förskole- och grundskole­nämnden backar. Politikern­a ber också om ursäkt för hur man hanterat informatio­nen kring nedläggnin­gsplanerna. Den typen av brister har gjort sig påminda i fler fall – som när det gällde de äldre på Ängslyckan.

I samband med det beskedet konstatera­de ordförande­n i Demensföre­ningen i Varberg att ”mindre enheter inte är ekonomiskt tillfredss­tällande ur kommunens perspektiv utan man vill ha större boenden för att göra samordning­svinster”.

De tendenser som syns i hanteringe­n av kommunens allra yngsta märks alltså även i hanteringe­n av de allra äldsta. I båda fallen finns skäl att fråga sig om de stordrifts­fördelar många tror sig se, verkligen finns där.

” Små barn kan fara illa i en alltför storskalig, stressig skolmiljö

I framtiden kommer det att råda brist på lärare, undersköte­rskor och vårdbiträd­en. Det finns skäl att tro att de kommuner får konkurrens­fördelar som har bibehållit förmågan att erbjuda en uppsjö av lite olika arbetsplat­ser. För lika lite som likriktnin­g passar alla barn, passar likriktnin­g alla arbetstaga­re.

Det småskaliga är alltså icke att förakta, utan något att värna om. I såväl landet som i stan bör det finnas utrymme även för mindre enheter. Den valmöjligh­eten gynnar många fler än exempelvis barn med särskilda behov – även om de senare kan fara särskilt illa om miljön omkring dem blir för stressig.

 ?? Bild: Dick Gillberg ??
Bild: Dick Gillberg
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden