Hallands Nyheter

Hajens hjältar hyllades för brandinsat­s

Varberg: Polis och räddningst­jänst samlades under måndagen för att hylla de fyra män som tog sig an släcknings­arbetet på Ica Hajen i juni och räddade butiken från lågorna.

- Elsa Henriksdot­ter elsa.henriksdot­ter@hn.se 010-471 51 83

Varberg: Utan dem hade branden på Ica Hajen kunnat sluta i katastrof. Det menar räddningst­jänst och polis som under måndagen hyllade männen som släckte lågorna i chipshylla­n.

– Det är inte alla som har det modet och civilkurag­et. Men det var rätt personer på rätt plats, säger Anders Wiss, lokalpolis­områdesche­f i Varberg.

Under måndagsmor­gonen samlades polis och räddningst­jänst för att visa sin tacksamhet till Oscar Lindengren, Filip Andersson, Kristian Persson och Gerry Andrén vars rådiga handlande under onsdagen den 3 juni resulterad­e i att branden på Ica Hajen stoppades i tid.

– Hela Ica hade kunnat vara utbränt och flera kunde ha skadats om inte de hade agerat så snabbt, säger Anders Wiss.

När Gerry Andrén, boende i Varberg och flitig Hajenkund, passerade chipshyllo­rna den där dagen i juni såg han att något inte stod rätt till.

– Det luktade brandrök och sedan såg jag hur stora lågor slog upp mot taket. Jag agerade utan att tänka, fick tag på en brandsläck­are och tömde den, sedan tömde jag en till och så kom de andra, säger han.

I kontoret på våning två såg och hörde kollegorna Kristian Persson, Filip Andersson och Oscar Lindengren hur varningssy­stemet gick på högvarv. Larmsignal­er om brand kom från alla håll.

– Jag slängde instruktio­nspärmen och sprang. Folk skrek att det brann bortåt drickorna så vi tog med släckare ditåt, säger Kristian Persson.

” Jag agerade utan att tänka, fick tag på en brandsläck­are och tömde den. Gerry Andrén kund Ica Hajen

Lågorna slickade taket vid chipshyllo­rna men eftersom taket höjs just vid den avdelninge­n sögs det mesta av röken uppåt och ut i lokalen.

– Det var nog det som gjorde att vi kunde stå där och arbeta som vi gjorde, säger Kristian Persson som tillsamman­s med sina två kollegor hakade på Gerry Andréns släcknings­arbete.

Med hjälp av en vattenslan­g från butikens brandpost, en blomstersl­ang och flera brandsläck­are arbetade de för att kväva branden.

– Vi pratade inte så mycket med varandra, det var mest skrik som ”släck där”, ”gå runt” och ”mer vatten”, säger Kristian Persson som hade fått tag på en brandslang från en av butikens egna brandposte­r.

Kristian Persson instruerad­e sina kollegor att göra brandgator i hyllan.

– Vi slet ut chipspåsar från hyllan för att branden inte skulle sprida sig, säger han och berättar att det är något som han fått lära sig på de kurser om brandsäker­het som personalen haft med räddningst­jänsten tidigare.

Men trots att chipspåsar­na revs ner på golvet fortsatte branden att ta sig.

– Jag vet att jag tänkte, hur länge ska vi fortsätta, men när vi tömt fem släckare och kört med slangen en stund lade sig branden, säger Gerry Andrén.

Efter vad männen uppskattar till runt fem minuter dök brandmänne­n från räddningst­jänsten väst upp.

– Där stod de med gasmask och sade att vi kunde lämna lokalen nu. Då hade vi faktiskt lyckats släcka branden, säger Gerry Andrén och berättar att kroppen kändes lika tom och slut som efter ett maratonlop­p.

Filip Andersson, Oscar Lindengren och Kristian Persson är överens om att Gerry Andréns insats var avgörande.

– Om inte Gerry hade påbörjat släckninge­n så kanske vi andra inte hade vågat gå mot elden, säger Oscar Lindengren.

Applåderna spred sig i konferenss­alen när polis och räddningst­jänst tackade de fyra männen med blommor och presenter.

– Att Gerry agerade direkt när ingen annan gjorde det är oerhört stort, säger lokalpolis­områdesche­f Anders Wiss.

Han menar att det är viktigt att räddningst­jänst och polis uppmärksam­mar den insats som männen gjort.

– Många gånger förlitar man sig på att myndighete­rna ska göra jobbet. Men det är oftast de första minutvisar­na som är avgörande och då är detta typ av handlande oerhört viktig, säger han.

 ?? Bild: Erika Arnadottir ?? Butikskund­en Gerry Andrén tar emot en blomma av polisområd­eschef Anders Wiss som tack för sin insats under branden på Ica Hajen.
Bild: Erika Arnadottir Butikskund­en Gerry Andrén tar emot en blomma av polisområd­eschef Anders Wiss som tack för sin insats under branden på Ica Hajen.
 ?? Bild: Erika Arnadottir ?? Lokalpolis­områdesche­f Anders Wiss tackade Kristian Persson, Filip Andersson, Oscar Lindengren och Gerry Andrén för sitt rådiga ingripande under Hajenbrand­en.
Bild: Erika Arnadottir Lokalpolis­områdesche­f Anders Wiss tackade Kristian Persson, Filip Andersson, Oscar Lindengren och Gerry Andrén för sitt rådiga ingripande under Hajenbrand­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden