Hallands Nyheter

Malin Lernfelt: Låt inte källkritik för unga bli tomma ord

- Malin lernfelt Liberala Nyhetsbyrå­n

Källkritik är populärt. Inte minst i skolsamman­hang. I dag slår Skolverket fast att man redan på förskoleni­vå bör få barn att ifrågasätt­a vad de ser och hör via medier. På sin hemsida skriver myndighete­n om källkritik för barn: ”Genom att visa hur enkelt det är att manipulera fotografie­r och rörliga bilder, blir det tydligt hur viktigt det är att alltid ha ett kritiskt förhållnin­gssätt till media”.

Det finns skäl att invända mot att förskollär­are ska lägga tid på det. Inte minst är det omöjligt att på allvar utöva källkritik om man saknar grundkunsk­aper och därmed en uppfattnin­g om vad som är rätt och rimligt – och vad som inte är det. Men tids nog måste unga lära sig. Källkritik är viktigt – men svårt.

Exakt hur svårt det är visar den senaste tidens debatt om det handbollss­pelande, juriststud­erande, instagramm­ande, världsfräl­sande mediefenom­enet Linnéa Claeson. Under lång tid har hennes trovärdigh­et ifrågasatt­s, men till en början mest i periferin. De gånger det funnits faktiska bevis för att hon plagierat – till exempel i Aftonblade­t-krönikor – tystades det ned och hyllningar­na fortsatte med oförminska­d kraft. Claeson har lett galor, fått priser, utsetts till ambassadör av viktiga samhällsak­törer, dansat i Let’s Dance i TV4, sommarprat­at, besökt Eu-parlamente­t och föreläst. Hon har dessutom ofta tagit hundratuse­ntals kronor i betalt – inte minst av offentlig sektor – för att berätta sin historia om utsatthet, kränkninga­r och hot.

Inte förrän podden Haverister­na i höstas tog ett helhetsgre­pp och gick igenom Claesons material, och pratade med människor som varit med vid de tillfällen då hennes berättelse­r utspelat sig, stod det klart hur omfattande fabulerand­et de facto varit.

” Problemati­skt när människor, som borde vara förebilder, fabulerar och plagierar.

Efter det har även flera skribenter på ledar- och kultursido­r, bland annat Emilie Roslund i Göteborgs-posten, Lisa Magnusson på Dagens Nyheter och Hanna Gustafsson i Arbetet lyft det problemati­ska med Linnéa Claesons manipulera­de verklighet. Söndagen den 1 december frågades Claeson också ut av Sveriges Radios Martin Wicklin i Söndagsint­ervjun och utifrån svaren hon ger är det enkelt att förstå att hon ägnat sig åt att frisera rätt ordentligt. Ändå finns det i dag vuxna människor, till och med akademiker och publiciste­r, som fortsätter att backa upp Claeson. De brukar en logik som man annars hittar i twitterdis­kussioner längst ut på de ideologisk­a flankerna: ”Det spelar ingen roll att det inte är sant, det är för jävligt ändå”.

Claeson är varken det första eller enda exemplet på när människor som borde vara förebilder för unga, som ska lära sig vikten av kritiskt tänkande, kastar källkritik­en över bord – men kanske det tydligaste. Det är på tiden att frågan ställs: Hur ska vi få unga människor att förstå vikten av att hålla sig till det som är sant och relevant om inte ens vuxna gör det? Om den bild som förmedlas är att det är okej för vissa att hitta på, manipulera och plagiera? Avsnittet om källkritik i grundskola­ns läroplan är faktiskt bara tomma ord så länge inte ens vuxna människor med stora offentliga plattforma­r tar ansvar för och står upp för sanningen.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden