Hallands Nyheter

Vi måste försvara de mänskliga rättighete­rna

-

FN. I dag den 10 december är det 71 år sedan Förenta Nationerna antog deklaratio­nen om mänskliga rättighete­r. Dokumentet är en global vägledning för frihet och jämlikhet, och det ska skydda varje persons rättighete­r över hela världen. För första gången hade världen en överenskom­melse som såg alla människor som fria och lika, oavsett kön, hudfärg, religion och annan trosuppfat­tning, eller andra egenskaper. Det var en tid av framtidstr­o och drömmar om fred och frihet.

I dag år 2019, när vi högtidligh­åller FN:S dag för mänskliga rättighete­r, är situatione­n en annan än vi hoppats på. Dessa rättighete­r blir i många länder allt mer kringskurn­a, och de som försvarar mänskliga rättighete­r trakassera­s, utsätts för våld eller kastas i fängelse.

En rapport från Amnesty visar att stöd från EU och dess medlemssta­ter är ett avgörande skydd för dem som försvarar mänskliga rättighete­r och utsätts för hot och våld i sitt arbete.

FN:S generalsek­reterare António Guterres har varnat för att våra gemensamma rättighete­r står under hot och för att auktoritär­a krafter växer. FN:S högkommiss­arie för mänskliga rättighete­r Michelle Bachelet har varnat för att det oberoende rättsväsen­det, pressfrihe­ten och medborgaru­trymmet kan falla samman även inom EU. Hatbrott mot migranter och minoritete­r används för att vinna politiska röster. Hennes ord påminner oss om ett Europa som vi trodde att vi hade lämnat bakom oss.

Det är lätt att tappa hoppet och börja förtvivla. Men

Det är lätt att tappa hoppet och börja förtvivla. Men det finns ett motmedel – att få alla goda krafter att samarbeta för att sprida kunskap och mobilisera aktioner till försvar för de mänskliga rättighete­rna.

det finns ett motmedel – att få alla goda krafter att samarbeta för att sprida kunskap och mobilisera i aktioner till försvar för de mänskliga rättighete­rna. Både här hemma i vårt land och internatio­nellt.

Vi i nätverket Varberg för fred anser att Sverige måste fortsätta att vara en stark röst för mänskliga rättighete­r – och vi enskilda måste höja våra röster och kräva att politikern­a agerar kraftfullt mot dem som bryter mot FN:S deklaratio­n. Vi vill också uppmana Sveriges regering att aktivt arbeta för detta inom EU.

Vårt engagemang kan vara skillnaden mellan liv och död för enskilda som sitter fängslade, och det kan också ingjuta hopp hos de aktivister som kämpar för rättighete­rna med risk för sina liv runt om i världen. Gunilla Grunditz Cornelia Magnusson Fredrik Ivarsson

Lasse Bengtsson

Nätverket Varberg för fred

 ?? Bild: Salvatore Di Nolfi ?? FN:S generalsek­reterare António Guterres och FN:S högkommiss­arie för mänskliga rättighete­r Michelle Bachelet har har båda varnat för hot mot våra rättighete­r.
Bild: Salvatore Di Nolfi FN:S generalsek­reterare António Guterres och FN:S högkommiss­arie för mänskliga rättighete­r Michelle Bachelet har har båda varnat för hot mot våra rättighete­r.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden