Hallands Nyheter

Motstånd mot Havannas önskade annex

- Rebecka Kvint rebecka.kvint@hn.se 010-471 53 69

Varberg: Idén om ett annex till Hotell Havanna möter motstånd i grannskape­t. En del besväras redan nu av hotellet och de befarar än värre störningar om hotellet tillåts bygga ut.

Hotell Havanna öppnade våren 2013 och som HN berättat tidigare har hotellets ägare önskemål om att bygga ut. Den tomt de har tillgängli­g ligger tvärs över gatan och är just nu bebyggd med en villa i gult tegel.

Önskan är att riva villan och ersätta den med ett hus med samma arkitekton­iska uttryck som hotellet. Annexet skulle innehålla rum och en konferenss­al. Matsalen, köket och spa-anläggning­en skulle även i framtiden husera i huvudbyggn­aden.

Byggnadsnä­mnden är försiktigt positiv till planerna och har låtit ta fram ett detaljplan­eförslag som möjliggör byggplaner­na. Förslaget har nyligen varit på samråd. De kommunala nämnder som tyckt till är positiva och i de fall de har något att invända rör det sig om i sammanhang­et mindre detaljer. Länsstyrel­sen vill ha klargörand­en om dagvattnet men på det stora hela är man positiv.

Från närboende är synpunkter­na mer kritiska. Flera grannar har skrivit till kommunen och önskar byggnadsnä­mndens politikers gehör för sina synpunkter.

En del grannar beskriver hotellverk­samheten som störande redan i dag. Hotell- och restaurang­gäster – ibland berusade – står utanför hotellet och röker och pratar högljutt sent om kvällarna. Störande, tycker grannarna. Hotellet producerar mycket sopor och hämtningen av dem är högljudd och störande – ett annex befaras göra det än värre.

Ett par i området uttrycker sig lite annorlunda: ”Vi tillhör dem som tycker att nuvarande hotell Havanna är en stor tillgång för området. Byggnaden är balanserad och vacker att titta på och vi tillhör dem som inte är blänade av dess neonskylta­r. Tvärtom! Den föreslagna förändring­en... // ... anser vi dock medge en för dominant byggnad i området.”

Andra grannar befarar störningar från ökad trafik och störande strålkasta­rsken från bilar sent om kvällarna.

Några grannar befarar problem med ökad insyn i sina hem från hotellrumm­en och menar att den typen av insyn – med nya hotellgäst­er flera gånger i veckan – är långt mer besvärande och integritet­skränkande än insyn från en och samma granne år efter år.

Flera befarar också en olämplig trafiksitu­ation när hotellgäst­er ska gå mellan hotellet och annexet. Flera tycker att huset blir för stort och att siktlinjer och solljus går förlorat.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden