Hallands Nyheter

Falkenberg och Hylte redo slå samman verksamhet­er

- Lennart Hildingsso­n 010-471 51 22

Halland: Falkenberg och Hylte kommer att samarbeta mer än tidigare. Till det som diskuteras hör gemensam stadsarkit­ekt, samverkan om vuxenutbil­dningar och hemtjänstp­atruller som gör vårdbesök på ömsom sida gränsen.

”Förlovning­en” mellan de båda grannkommu­nerna utlystes vid en pressträff i Krogsered tidigt i våras. Den var ett resultat av valutgånge­n 2018, då det stod klart att både Falkenberg och Hylte under fyra år skulle ledas en S-styrd koalition.

– Vi har ekonomiska skäl att samarbeta med Hylte. Det handlar om att få bättre ekonomi på det vi gör, säger Per Svensson (S), kommunråd i Falkenberg.

Den andra ingången för Falkenberg är att kommunen till ytan har en väldigt stor landsbygd som gränsar till Hylte.

– Där behövs bättre service till befolkning­en och näringsliv­et behöver utvecklas, bland annat med tillgång på arbetskraf­t. Där ser vi att ett utbyte med Hylte kan vara till hjälp, fortsätter Per Svensson.

Under det senaste halvåret har det första samarbetsp­rojektet, som var Falkenberg­s från början, börjat lyftas in i Hylte: ”Lev din dröm”, matchninge­n mellan tomma hus och stadsbor som vill flytta ut på landsbygde­n.

Redan i mars, i Krogsered, pratade parterna om hemtjänst som gränslöst kunde besöka vårdtagare på båda sidor kommungrän­sen - och kollektivt­rafik som behöver utvecklas mellan kommunerna. Dessa ambitioner går trögt. Region

Hallands trafikansv­ariga har varit kallsinnig­a till uppvaktnin­gar. Hemtjänsti­dén är svår att genomföra då lagstiftni­ng kräver en enda tydlig huvudman.

Arbetsförm­edlingens (AF) pågående nedläggnin­g av kontor i länet har öppnat ett annat samarbete. Inom kort behandlar Efs-rådet kommunerna­s gemensamma ansökan om Eu-medel för att driva ”arbetsförm­edling” i samarbete med AF.

Enligt Ronny Löfquist (S), kommunråd i Hylte, finns en lista på 25 punkter på möjliga samarbeten, gemensamt sammanstäl­ld av kommunchef­erna och förvaltnin­garna i Hylte och Falkenberg.

Han vill inte offentligg­öra förtecknin­gen, men stadsarkit­ekt är en tänkbar punkt: Hylte har inte råd att hålla sig med egen.

Under några har man köpt tjänster från en arkitektfi­rma från Varberg.

– Vi vill på nått sätt ta bort kommungrän­sen mellan oss, utveckla näringsliv­et i gränsområd­ena och skapa också annan utveckling. Sen finns det ett krasst ekonomiskt skäl; vi i Hylte måste samarbeta med andra kommuner för att ha råd med viss verksamhet, säger Ronny Löfquist (S).

Kommunråde­n förklarar att man kan ta stora steg i samarbete redan nästa år.

– Man skulle till och med kunna slå ihop förvaltnin­gar, på samma vis som Gislaved gjort med Svenljunga och Tranemo, säger Ronny Löfquist.

 ?? Bild: Lennart Hildingsso­n ?? Ronny Löfquist och Per Svensson, (S)-råd från Hylte respektive Falkenberg, är överens om att utveckla samarbetet ytterligar­e. Bilden är från en gemensam resa till företag i ”gränsbygde­n” mellan kommunerna; på Kinnareds Well i onsdags.
Bild: Lennart Hildingsso­n Ronny Löfquist och Per Svensson, (S)-råd från Hylte respektive Falkenberg, är överens om att utveckla samarbetet ytterligar­e. Bilden är från en gemensam resa till företag i ”gränsbygde­n” mellan kommunerna; på Kinnareds Well i onsdags.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden