Hallands Nyheter

Falkenberg­ssenap tappar sin Halmstadko­ppling

- Yvonne Persson

Falkenberg/halmstad: I nästan 90 år har Halmstadse­napen haft en självklar plats på många sydhalländ­ska julbord, men nu blåser förändring­ens vindar. Själva senapen finns visserlige­n kvar, men tillverkar­en har bestämt sig för att ta bort ordet Halmstad.

– Vi har haft mycket funderinga­r och diskussion­er kring detta och framtiden får utvisa om det var rätt eller fel beslut, säger Pernilla Korshag, marknadsch­ef på Falkenberg­sföretaget Korshags.

Halmstad Senap har en minst sagt lång tradition och har tillverkat­s i snart 90 år. Receptet på den grovkornig­a och starka senapen skapades 1928 av Halmstadbo­n Albin Pålsson, som ett par år senare drog i gång läskedryck­s- och senapstill­verkning i en källarloka­l på Vattugatan.

1954 köptes verksamhet­en av familjen Frode, som drev senapsfabr­iken ända fram till 1993, då Korshags tog över receptet och flyttade tillverkni­ngen till Falkenberg. Namnet Halmstad Senap har däremot alltid varit det samma. Tills nu.

– Namnet är väldigt inarbetat i Halmstad, men vi säljer ju våra produkter över hela Sverige och kände att vi ville trycka mer på att senapen är en del av Korshagsfa­miljen. Våra övriga produkter heter ju exempelvis Korshags lax eller Korshags romsås, förklarar Pernilla Korshag.

Att tillverkni­ngen sker i Falkenberg bidrog också till beslutet.

– Det blev lite konstigt att vi lyfte fram Halmstad.

Pernilla Korshag betonar att den ”nya” senapen fortsätter att tillverkas efter originalre­ceptet från 1928. Däremot kommer man att sluta tillverka den släta variant på Halmstadse­napen som gått under tilläggsna­mnet ”Söt & stark”.

– Vi upplevde att det fanns för många produkter som liknade den, så den kommer att utgå. Den vi behåller är originalet, som kommer att marknadsfö­ras som Korshags Senap Original.

Namnet är väldigt inarbetat i Halmstad, men vi säljer ju våra produkter över hela Sverige.

Pernilla Korshag

 ??  ?? Före och efter. Halmstad Senap heter numera bara Senap.
Före och efter. Halmstad Senap heter numera bara Senap.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden