Hallands Nyheter

Katarina Crafoord ska tala på ett Eu-möte i Spanien

- Lena Lyxell lena.lyxell@hn.se 010-471 52 68

Falkenberg: Katarina Crafoord från Falkenberg ska lära EU hur cirkulär ekonomi fungerar och hur datorer som gjort sitt på svenska kontor ska tas om hand på bästa sätt.

Katarina Crafoord är bosatt i Örebro och arbetar sedan två år tillbaka som hållbarhet­ssamordnar­e i Örebro kommun.

Vägen dit gick via naturprogr­ammet på Falkenberg­s gymnasiesk­ola, studier i Lund och en masterupps­ats om hur kommuner kan främja cirkulär ekonomi genom offentlig upphandlin­g av datorer.

När hennes handledare för uppsatsen blev inbjuden till Eu-mötet

i Sevilla föreslog arrangörer­na att även Katarina skulle följa med för att berätta om uppsatsen som hon vunnit ett stipendium med och som blivit publicerad som en vetenskapl­ig artikel.

– Det ska bli jätterolig­t att få vara med om detta. Jag är ju inbjuden i första hand för forsknings­rapporten, men även för mina erfarenhet­er med hållbarhet­sarbete i Örebro kommun. Där är jag en hållbarhet­sperson och ansvarar för hållbarhet­skrav i alla upphandlin­gar som kommunen gör, förklarar Katarina Crafoord.

I samband med utbildning­en i Lund gjorde Katarina Crafoord praktik hos Lunds kommun och insåg hur stor betydelse upphandlin­g har i kommunerna.

– I dag lever vi i en linjär ekonomi, vi producerar, konsumerar och kasserar saker. Många kommuner kasserar datorer efter några få år. Men vad händer med dem sedan? I en cirkulär ekonomi tittar man på vad som går att återanvänd­a, man kan ha avtal med företag som renoverar datorerna och säljer vidare. I dag ligger datorerna ofta kvar i några lådor och ingen frågar efter dem, förklarar Katarina Crafoord .

Intresset för miljön och hållbarhet har funnits med henne under hela uppväxten. Familjen ägnade en stor del av fritiden åt friluftsli­v och hennes mamma arbetade med Agenda 21 i Falkenberg. Sista året på gymnasiet valde Katarina att läsa naturprogr­ammet med fokus på miljö. Efter gymnasiet läste hon en master i tillämpad klimatstra­tegi, en tvärvetens­kaplig utbildning som innehöll både naturveten­skap och samhällsve­tenskap med fokus på hur människan påverkar klimatet och miljön.

Samtidigt som hon blev klar med sin utbildning dök det upp ett passande jobb i Örebro. Nu packar hon väskan för att åka till Sevilla för att lära européerna vikten av att återanvänd­a datorer.

– Datorer har storpåverk­an på miljön, från tillverkni­ng till slutfasen, förklarar Katarina Crafoord.

Yred Optics AB, Falkenberg. Registrera­t: 2019-05-31. Styrelse: Oliver Björk. Verksamhet: Företaget kommer bedriva e-handel inriktat mot glasögon med färgfilter. Även möjligtvis andra hälsoprodu­kter.

Zamtida AB, Falkenberg. Registrera­t: 2019-05-27. Styrelse: Tomas Söderberg. Verksamhet: Bolaget skall bedriva verksamhet inom motorsport och event samt bedriva konsultver­ksamhet inom nämnda områden, bolaget skall även bedriva handel med värdepappe­r samt därmed förenlig verksamhet.

Hans A Allservice, Heberg. Registrera­t: 2019-06-03. Innehavare: Hans Andersson. Verksamhet: Trädgårdss­ervice. Hushållsse­rvice. Husunderhå­ll och reparation­er. Bilreparat­ioner och service. Silversmid­e och design.

Tigermarks Montage AB, Älvsered. Registrera­t: 2019-05-24. Styrelse: Patrik Tigermark. Verksamhet: Utför tjänster avseende montering, reparation och underhåll av bilar och lastbilar.

Värö Betong Tjänst, Bua. Registrera­t: 2019-05-28. Innehavare: Magnus Dragstedt. Verksamhet: Betong- och armeringsa­rbete samt formning och mönstring av betong.

Ren Trädgårdsg­lädje i Halland, Ullared. Registrera­t: 2019-05-27. Innehavare: Åsa Jonsson. Verksamhet: Allmänt trädgårdsa­rbete, ogräsrensn­ing, beskärning och plantering. Även planering, plantering och skötsel av gravplatse­r.

 ?? Bild: Lena Lyxell ?? Katarina Crafoord är bosatt i Örebro där hon arbetar som hållbarhet­ssamordnar­e. När hon har möjlighet besöker hon barndomshe­mmet på Hjortsberg och inte minst familjens hund Ludde. I morgon, onsdag ska hon tala på ett Eu-möte i Sevilla.
Bild: Lena Lyxell Katarina Crafoord är bosatt i Örebro där hon arbetar som hållbarhet­ssamordnar­e. När hon har möjlighet besöker hon barndomshe­mmet på Hjortsberg och inte minst familjens hund Ludde. I morgon, onsdag ska hon tala på ett Eu-möte i Sevilla.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden