Hallands Nyheter

Gärna vingård – men inga villor längs kusten i Morup

- Christina Kihlström christina.kihlstrom@hn.se 010-471 52 69

Morup: Ästad vingård tror på Morup som vinregion. Och bygglovsnä­mnden ser positivt på verksamhet­en, men några bostäder vid den nya vingården blir det inte just nu i alla fall.

Försöken att odla vin i Morup har gått utmärkt och Ästad vingård vill utöka sin satsning i området, på den mark man köpt för ett par år sedan.

Eftersom vinodling är en långsiktig verksamhet, de vinstockar som planteras nu väntas leva i cirka 100 år, vill företaget göra en utförlig plan över hur marken ska användas. Tidigare i höstas tog bygglovsav­delningen emot en önskan om förhandsbe­sked.

Det handlar dels om en verksamhet­sbyggnad med personalut­rymmen, förråd och maskinhall, och som också ska innehålla mindre övernattni­ngslägenhe­ter för praktikant­er.

Det här ser bygglovsnä­mnden positivt på. Men ansökan gällde även avstycknin­g av tre tomter där företagets ägare vill bygga var sitt hus. Det säger nämnden nej till. Området är populärt och många andra har försökt få stycka av och bygga villor, men fått avslag. Bostäder

anses inte vara en lämplig utveckling för området.

– Vi har ett högt tryck längs hela kusten, det handlar om likabehand­ling, säger bygglovsnä­mndens ordförande Yvonne Nilsson (S).

Nämnden konstatera­r att krav om detaljplan bör ställas, och det är troligen Ästad vingårds nästa steg.

– Vi har inte riktigt beslutat än, men nästa steg är nog att göra en planansöka­n, för att få stycka av tomter, säger Ästad vingårds vd Daniel Carlsson.

 ?? Bild: Annika Karlbom ?? Ästad vingårds vd Daniel Carlsson.
Bild: Annika Karlbom Ästad vingårds vd Daniel Carlsson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden