Hallands Nyheter

Regeringsb­eslut beskrivs bli ”mer som det redan är i dag”

- Marie Hebelius Svahn

Halland: Privata företag ska inte spela så stor roll för att ge arbetslösa jobb som tidigare bestämts. Men för de arbetslösa blir det ingen större skillnad.

– Det verkar bli mer som det redan är i dag, kommentera­r Tomas Fager, sektionsch­ef vid den nedläggnin­gsdrabbade arbetsförm­edlingen i Falkenberg.

Inför hotet om missförtro­endeförkla­ring och nyval gjorde regeringen på måndagsmor­gonen – om inte en kovändning – så åtminstone en kraftig inbromsnin­g. Det finns inget stöd i riksdagen för den kraftiga reformen. Därför skjuts den upp ett år och ska inte börja gälla förrän 2022.

Reformen ska heller inte vila på LOV (Lagen om valfrihets­system) som tidigare sagts. LOV innebär kortfattat att de arbetssöka­nde själva kan välja vilka privata företag som ska hjälpa dem till nytt jobb – så länge de uppfyller den kravspecif­ikation Arbetsförm­edlingen ställt upp och att ett avtal finns.

LOV finns redan för de kommuner och landsting som vill konkurrens­pröva olika verksamhet genom att överlåta valet av utförare till brukaren eller invånaren. Metoden är ett alternativ till Lagen om offentlig upphandlin­g (LOU). Den kan användas inom handikappo­ch äldreomsor­gen, samt inom hälso- och sjukvårdst­jänster.

– Vi jobbar ju redan i dag med både Lagen om valfrihet och Lagen om offentlig upphandlin­g, säger Tomas Fager. Den stora skillnaden var att de arbetslösa nu skulle ha fått välja i ännu större utsträckni­ng, men så verkar det inte bli nu.

Den stora stängninge­n av Arbetsförm­edlingens kontor över hela landet påverkas inte av förändring­en. Det är en ren besparings­åtgärd som inte har med privatiser­ingen att göra.

I Laholm, Hylte och Kungsbacka har kontoren redan stängts. Arbetsförm­edlingen i Falkenberg stänger den 19 december, men kommer att ha öppet för bokade besök fram till årsskiftet. Därefter försvinner den personal som ansvarar för de arbetslösa till kontoret i Halmstad. Den personal som jobbar mot arbetsgiva­rna flyttas till Varberg.

Vi jobbar ju redan i dag med både Lagen om valfrihet och Lagen om offentlig upphandlin­g.

Tomas Fager

 ?? Bild: Isabel Bark ?? Arbetsförm­edlingen i Falkenberg stänger den 19 december.
Bild: Isabel Bark Arbetsförm­edlingen i Falkenberg stänger den 19 december.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden