Hallands Nyheter

Allt annat än lätt uppgift att lyfta Lansen på plats

- Jan Stohr

Halland: Först verkade det som att en personbil stod i vägen. Men det var det enklaste hindret, det skulle bli fler.

När ett nyrenovera­t A32 Lansen skulle lyftas på plats på sin piedestal intill Halmstad City Airport ställde bland annat hårda vindar till en del problem.

Men även en parkerad bil, där ägaren åkt på solsemeste­r, ett antal vägskyltar och några lyktstolpa­r gjorde att Lansens sista lyft drog ut på tiden.

Blåsten var främst en faktor att ta hänsyn till när planet skulle lyftas på plats. Fundamente­t där planet ska stå i framtiden är försett med ett antal bultar, som skulle passas in i planets skrov.

Nästa helg invigs planet med en pampig ceremoni.

Och även om ett antal ton inte vinglar omkring när de hänger i en krok under en lyftkran, så var planet ett rejält vindfång som gjorde hela flytten till ett mästerverk av försiktigh­et från alla inblandade­s sida.

Nästa helg invigs planet med en pampig ceremoni, där bland andra landshövdi­ngen Lena Sommestad och kommunstyr­elsens ordförande Jonas Bergman (M) håller tal. För flygentusi­asterna som renoverat planet innebär det målgången på en över ett år lång process:

– Det känns ganska skönt nu att vi äntligen är på väg till pelaren. Det är ett väl förrättat värv, vi är nöjda och belåtna med resultatet. Nu känns det lite som: ”Vad ska vi göra sedan?” Vi får väl hitta på ett nytt projekt, men det blir nog inte ett flygplan igen, säger ordförande­n för Flottiljom­rådets kamrat- och veteranför­ening, Hans Hansson.

A32 Lansen och exemplaret Gul Petter var det sista planet av F 14:s egna plan under åren som flygande flottilj, som landade på flygfältet i halmstad.

 ?? Bild: Jari Välitalo ?? Nymålat och förseglat för att klara av slitage från väder och vind i 30 år lyftes A32 Lansen Gul Petter på plats på sin nya placering vod Halmstad City Airport under lördagen.
Bild: Jari Välitalo Nymålat och förseglat för att klara av slitage från väder och vind i 30 år lyftes A32 Lansen Gul Petter på plats på sin nya placering vod Halmstad City Airport under lördagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden