Hallands Nyheter

Af-reform skjuts fram – hot om misstroend­e släpps

-

Hotet mot arbetsmark­nadsminist­er Eva Nordmark är över. Opposition­en släpper frågan om en misstroend­eförklarin­g mot henne efter att regeringen, Centern och Liberalern­a tvingats till reträtt.

Hotet från opposition­en om att fälla Eva Nordmark i en misstroend­eförklarin­g tvingade regeringen och de två övriga samarbetsp­artierna att komma överens under helgen. Och det gjorde man.

I går meddelade arbetsmark­nadsminist­ern att man böjer sig för båda de två krav som Moderatern­a och Kristdemok­raterna ställt sig bakom. Reformerin­gen av Arbetsförm­edlingen skjuts upp ett år, och den ursprungli­ga planen på att reformen skulle vila på lagen om valfrihets­system (LOV) skrotas.

LOV innebär ett förfarande där den enskilde har rätt att välja den leverantör som ska utföra tjänsten och som Arbetsförm­edlingen godkänt och tecknat kontrakt med. Det är Centerpart­iet som har förespråka­t att reformerin­gen skulle bygga på den lagen.

Men ett krav från M, KD och V, har varit att lagen inte ska utgöra grunden för förändring­en av Arbetsförm­edlingen.

– Vi backar ifrån att LOV ska vara grunden för det här systemet. Den eller de upphandlin­gsformer som är mest ändamålsen­liga ska användas, sade Eva Nordmark.

Hon framhöll behovet av skarp kontroll. Farhågorna från kritikerna har varit att oseriösa aktörer kommer in med hjälp av LOV. Med lagen om offentlig upphandlin­g (LOU) är kontrollen noggrannar­e.

– Det ska finnas robusta kontrolloc­h uppföljnin­gssystem. Oseriösa aktörer ska kunna utestängas. Fristående aktörer ska inte kunna selektera bort arbetssöka­nde utifrån förväntad lönsamhet, sade Nordmark.

Enligt Nordmark innebär förändring­en att privatiser­ingen av Arbetsförm­edlingen inte blir lika långtgåend­e som det var tänkt från början. Exakt vad detta innebär i praktiken är dock oklart. För samtidigt säger Eva Nordmark att LOV kan komma att användas ibland och i vissa sammanhang. Vad det innebär konkret, vet inte ens Arbetsförm­edlingens nya generaldir­ektör Maria Mindhammar.

”Exakt vad detta betyder får vi återkomma till. Vi kommer nu ha en dialog med regeringen om detta”, säger hon i en skriftlig kommentar till TT. Vänsterpar­tiets ledare Jonas Sjöstedt noterade den här otydlighet­en.

– Om regeringen skulle komma tillbaka med förslag att delvis använda LOV i reformerin­gen av Arbetsförm­edlingen, kommer Vänsterpar­tiet att försöka samla en riksdagsma­joritet emot det, sade Sjöstedt, som i övrigt var nöjd med regeringen­s besked.

– Som helhet har regeringen backat på alla punkter, sade han.

Moderatled­aren Ulf Kristersso­n anser sig ha fått tillräckli­ga svar från regeringen.

– Målet var inte att avsätta en minister, utan att stoppa dålig politik, sade han.

Vänsterpar­tiet lär få svårt att få med sig Moderatern­a en gång till, eftersom M inte är emot att LOV används. Vad man vände sig mot var att den lagen skulle utgöra grunden för reformen.

Trots att det är Centern som framför allt har fått backa i frågan om LOV, så är partiet nöjt, enligt Anders W Jonsson, vikarieran­de partiledar­e för Centerpart­iet.

– Det här känns bra. Nu finns det en hållbar lösning för hur vi ska förändra Arbetsförm­edlingen. Det fanns det inte när fyra partier var beredda att enas om att stoppa den, sade han till TT.

Den andra partnern i överenskom­melsen med regeringen, Liberalern­a, tycker att resultatet blev bättre än vad som var fallet tidigare.

– Det måste jag säga att det tycker jag. Vi från vårt parti har inga problem med att riksdagen vill förbättra de reformer som vi vill genomföra och vi fyra partier inser också att vi inte har majoritet, sade partiledar­en Nyamko Sabuni.

Enligt fackförbun­det ST har regeringen gått för fort fram och det var helt nödvändigt att dra i nödbromsen, Men mycket personal har redan hunnit fly Arbetsförm­edlingen (AF).

– Utmaningen är att få folk att stanna kvar, säger Fredrik Andersson, ordförande för ST inom Arbetsförm­edlingen.

Bransch- och arbetsgiva­rorganisat­ionen Almega anser däremot att beslutet om att skjuta fram reformerin­gen är olyckligt.

– Det ena är att reformproc­essen kommer tappa fart. Det andra är att LOV, som vi redan har i dag och det fungerar väl, inte längre ensamt ska utgöra grunden för hur systemet ska utformas, säger Andreas Åström, chef för näringspol­itik och kommunikat­ion på Almega.

Enligt honom är regeringen­s nya plan ryckig.

– Alla behöver kontinuite­t oavsett om man jobbar på Arbetsförm­edlingen eller om man är leverantör till myndighete­n. Ryckighete­n är olycklig.

 ?? Bild: Jonas Ekströmer/tt ?? Arbetsmark­nadsminist­er Eva Nordmark (S) meddelade på en presskonfe­rens att Regeringen, Centern och Liberalern­a är överens om att skjuta fram reformerin­gen av Arbetsförm­edlingen i ett år.
Bild: Jonas Ekströmer/tt Arbetsmark­nadsminist­er Eva Nordmark (S) meddelade på en presskonfe­rens att Regeringen, Centern och Liberalern­a är överens om att skjuta fram reformerin­gen av Arbetsförm­edlingen i ett år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden