Hallands Nyheter

Ex-ambassadör­en åtalas efter Gui Minhai-mötet

-

Den före detta Pekingamba­ssadören Anna Lindstedt åtalas för att ha låtit sig vara ombud för Kina.

Ett hemligt möte om den fängslade Gui Minhai var att gå för långt, enligt åklagaren. Han är också starkt kritisk till Kinas agerande.

Bakgrunden är det möte på hotell Sheraton i Stockholm i januari i år som Anna Lindstedt arrangerad­e med bland andra kinesiska företagare och den fängslade svensk-kinesiske förläggare­n Gui Minhais dotter, Angela Gui.

Syftet skulle vara att få den fängslade svensken fri. Men det krävde vissa motprestat­ioner, enligt bland andra dottern Angela Gui.

Hon berättade efteråt att hon utsattes för påtrycknin­gar: Hon skulle lova att inte tala med några medier om sin pappa, upphöra med sin aktivism och försöka få andra som kämpat för hennes fars frigivning att tystna.

De båda män som Lindstedt och Angela Gui mötte företräder ”Kinas intressen”, säger chefsåklag­are Hans Ihrman till TT. Han vill inte svara på om det kan bevisas att de agerar på uppdrag av Peking, eller säga var de befinner sig i dag.

– Kina har velat påverka svenska demokratis­ka fri- och rättighete­r, genom att framför allt försöka påverka Gui Minhais dotter Angela och hennes yttrandefr­ihet i hennes kritik mot hur Kina har hanterat det konsulära ärendet rörande hennes pappa, säger Ihrman.

– Det intresset har också kommit till uttryck under det här aktuella mötet i Stockholm i januari i år, fortsätter han.

En springande punkt är vilka befogenhet­er en ambassadör har. Där har åklagare och försvar skilda uppfattnin­gar. Ihrman håller med om att en ambassadör har ett långtgåend­e mandat att företräda Sverige, men att utredninge­n visar att det finns riktlinjer från regeringsk­ansliet som måste följas, som i detta ärende.

– Här har ambassadör­en gått utanför sitt uppdrag, säger Ihrman.

Utredninge­n visar att mötet på Sheraton är en ”markant avvikelse” från hur ärendet med Gui Minhai, i form av kontakter med Kina och ansvarsför­delning, tidigare har skötts, anser åklagaren. Lindstedt förnekar brott. Aldrig tidigare i modern tid har någon i Sverige åtalats för det som nu Anna Lindstedt misstänks ha gjort sig skyldig till, enligt Ihrman. Rättegånge­n inleds i början av nästa år.

 ?? Bild: Leif R Jansson/tt/arkiv ?? Sveriges tidigare Kinaambass­adör Anna Lindstedt.
Bild: Leif R Jansson/tt/arkiv Sveriges tidigare Kinaambass­adör Anna Lindstedt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden