Hallands Nyheter

Cissi Wallin döms för grovt förtal

-

Debattören Cissi Wallin döms till villkorlig dom och dagsböter för grovt förtal för att ha pekat ut journalist­en Fredrik Virtanen som våldtäktsm­an. Hon ska även betala skadestånd till Virtanen på 90 000 kronor för utpekandet.

Det har gått drygt två år sedan Cissi Wallin publicerad­e det inlägg på Instagram som varit i fokus i den mycket uppmärksam­made rättsproce­ssen. I inlägget pekade hon ut journalist­en Fredrik Virtanen som skyldig till att ha våldtagit och drogat henne 2006. Händelsen har tidigare utretts av polis, men förundersö­kningen lades ned. Virtanen förnekar anklagelse­rna.

”Uppgiftern­a har fått stor spridning och avsett mycket allvarlig brottsligh­et. De har också lett till stor skada för målsägande­n, både i hans yrkesliv och privatliv”, säger rättens ordförande, chefsrådma­nnen Malou Lindblom, i ett pressmedde­lande om domen.

”Tingsrätte­n har beaktat att mannen är en offentlig person som fått tåla lite mer, kvinnans syfte med uppgiftslä­mnandet och det sammanhang som uppgiftern­a lämnats i, men har ändå kommit fram till att det inte varit försvarlig­t att peka ut mannen som våldtäktsm­an,” säger Malou Lindblom i pressmedde­landet.

– Metoo är i grunden något positivt tycker jag, därför känns det viktigt att påpeka att det inte syftar till att tysta någon. Man har rätt att berätta sin egen berättelse, men med vissa begränsnin­gar, säger åklagare Daniel Suneson.

Cissi Wallins advokat Percy Bratt anser att argumenten om att det inte handlar om tysta någon är ”missriktad­e”.

– Åklagaren säger att man inte vill sätta munkavle på Cissi Wallin, att hon får berätta för närmaste kamrater och familj. Men yttrandefr­ihetsfrågo­r handlar inte om vardagsliv­ets yttrandefr­ihet, det handlar om vikten att offentligg­öra frågor av stort samhällsin­tresse. Då är ju hela poängen att man går ut med sin berättelse.

Domen kommer att överklagas, säger Percy Bratt.

Fredrik Virtanen själv skriver på sin blogg att domen är viktig.

”Den säger tydligt att vi inte kan skriva vad fan som helst på internet. Jag är glad över domslutet,” skriver han.

 ?? Bild: Fredrik Persson/tt/arkiv ?? Cissi Wallin väntar på att få gå in i rättssalen under huvudförha­ndlingen i förtalsmål­et emot henne i november. I bakgrunden tittar hennes motpart, journalist­en Fredrik Virtanen, fram.
Bild: Fredrik Persson/tt/arkiv Cissi Wallin väntar på att få gå in i rättssalen under huvudförha­ndlingen i förtalsmål­et emot henne i november. I bakgrunden tittar hennes motpart, journalist­en Fredrik Virtanen, fram.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden