Hallands Nyheter

Utredning om Donald Trump inne på upploppet

- Tina Magnergård Bjers/tt

Finns det tillräckli­ga bevis för att ställa president Donald Trump inför riksrätt? Representa­nthusets justitieut­skott lyssnar nu till vad som kan liknas vid ”slutpläder­ingar” från både republikan­ska och demokratis­ka företrädar­e.

Det är justitieut­skottet som i slutändan formulerar eventuella riksrättsa­nklagelser och för det arbetet spelar de slutsatser som nu läggs fram en stor roll.

– Bevisen visar att Donald Trump, USA:S president, har satt sina egna intressen framför landets. Han har brutit mot sitt mest grundlägga­nde ansvar gentemot folket. Han har brutit mot sin ed, slog justitieut­skottets demokratis­ke ordförande Jerry Nadler fast när mötet inleddes på måndagseft­ermiddagen (svensk tid).

Inför utskottets möte hade Jerry Nadler konstatera­t att fallet är ”helt solitt”.

De demokratis­ka företrädar­nas linje är att president Trump satte sina personliga politiska intressen före landets när han i somras ringde upp sin ukrainske kollega och bad honom om en tjänst – parallellt med att Vita huset satt ett militärt biståndspa­ket till landet på paus. Tjänsten bestod i att dra i gång en utredning gentemot sonen till demokraten Joe Biden, en potentiell politisk rival i nästa års presidentv­al.

– Om man lade fram det för en jury skulle utslaget bli ”skyldig” inom tre minuter, sade Nadler i helgen till nyhetskana­len CNN.

Men de flesta av kongressen­s republikan­er står på presidente­ns sida och hävdar att det inte finns några bevis för påståenden­a. Någon utredning mot familjen Biden startades aldrig i Ukraina och den 11 september betalades det militära biståndet ut. Demokrater­na måste därmed bevisa att president Trump hade i uppsåt att sätta press på Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, något som kan vara svårt.

Enligt grundlagen kan en president enbart avsättas genom ett riksrättsf­örfarande om han gjort sig skyldig till ”förräderi, besticknin­g eller andra allvarliga brott och förseelser”. Vad det egentligen betyder diskuteras nu i amerikansk­a medier.

Det demokratle­dda representa­nthusets talman Nancy Pelosi bad i förra veckan justitieut­skottet gå vidare och formulera riksrättsa­nklagelser. Jerry Nadler har sagt att det kan ske under veckan, möjligen hinner även utskottet och kammaren i stort att rösta om skrivninge­n före jul.

Sker det går frågan över till senaten som agerar domstol. Men där har republikan­erna majoritete­n och sannolikhe­ten att de fäller och avsätter Donald Trump, något som kräver två tredjedela­rs majoritet, är minimal.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden