Hallands Nyheter

Beslutet: Män och kvinnor ska få använda samma dörr

- Tt-reuters

Nu blir det tillåtet för män och kvinnor att använda samma ingångar till restaurang­er i Saudiarabi­en. Beslutet är det senaste i en rad regellättn­ader som ska få fler turister till landet.

Män och kvinnor som inte är släkt eller gifta har på flera årtionden inte fått använda samma entréer och avdelninga­r på saudiska restaurang­er. Landets krogar har därför två separata ingångar, en för män och en för kvinnor och familjer. Tills nu.

På söndagen meddelade det ansvariga departemen­tet via Twitter att kvinnor ska få använda samma ingångar som män. En talesman som nyhetsbyrå­n Reuters pratat med kunde inte säga huruvida kvinnor även får sitta vid samma bord eller ens samma avdelning som män.

Det nya påbudet är inte tvingande, och departemen­tet uppger att det är upp till varje restauratö­r att avgöra saken själv. Andra offentliga rum, som skolor och sjukhus, påverkas inte av det nya beslutet, och kommer fortsatt att vara könssegreg­erade.

De nya reglerna ingår i kronprins Mohammed bin Salmans regeringso­ffensiv för att få fler turister till landet och för att diversifie­ra ekonomin, som huvudsakli­gen är beroende av oljeinkoms­ter. Saudiarabi­en har varit förhålland­evis stängt i årtionden och fram till för några år sedan kunde män och kvinnor, även utlänninga­r, som inte var släkt och som syntes tillsamman­s offentligt få hårda straff.

Myndighete­rna har som mål att få hundra miljoner årliga besökare till 2030. Sedan september kan medborgare i 49 länder, däribland Sverige, ansöka om turistvisu­m till Saudiarabi­en.

 ?? Bild: Amr NABIL/TT/AP ?? En kvinna i saudiarabi­ska Jidda lämnar en restaurang via en dörr avsedd enbart för kvinnor.
Bild: Amr NABIL/TT/AP En kvinna i saudiarabi­ska Jidda lämnar en restaurang via en dörr avsedd enbart för kvinnor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden