Hallands Nyheter

USA:S vapenjätta­r toppar försäljnin­gen

- Sofia Eriksson/tt

Vapenhande­ln fortsätter uppåt i världen – förra året sålde de 100 största producente­rna för motsvarand­e 4 000 miljarder kronor. Fem amerikansk­a företag står för över en tredjedel av inkomstern­a.

– Det är ingen dramatisk ökning, men det är en sektor som går relativt bra. Inte i alla länder och inte för alla företag, men det finns fortfarand­e en efterfråga­n på vapen i världen, säger Pieter Wezeman, vapenindus­triexpert vid fredsforsk­ningsinsti­tutet Sipri.

De 100 största företagens försäljnin­g av vapen och militära tjänster uppgick 2018 till 420 miljarder dollar eller nästan fyra biljoner kronor. Det är en ökning med 4,6 procent jämfört med föregående år, enligt Sipri. Och då är kinesiska företag inte inkluderad­e i statistike­n.

På listans fem översta platser återfinns för första gången sedan 2002 endast amerikansk­a företag: Lockheed Martin, Boeing, Northrop Grumman, Raytheon och General Dynamics. Tillsamman­s stod de för 35 procent av den totala försäljnin­gen hos de 100 vapenjätta­rna.

– I USA finns ett intresse av att öka vapenanska­ffningen, särskilt under president Trump. De här företagen har ökat sin försäljnin­g samtidigt som brittiska BAE Systems, som brukar placera sig bland topp fem, fått se sin gå ner, säger Wezeman.

Men han vill inte dra några slutsatser om en eventuell Trumpeffek­t.

– Det finns en ökad efterfråga­n i USA. Sedan vet vi inte om det handlar om Trump eller inte. Det finns annat som spelar in, som exempelvis att USA ser hotbilder från Kina och Ryssland och därför investerar mer i vapen.

Av de 100 företagen är 80 baserade i USA och Europa plus Ryssland. Den sammanlagd­a försäljnin­gen för de tio ryska företagen på listan uppgick till 36,2 miljarder dollar, en minskning med 0,4 procent från 2017.

På plats 30 återfinns det enda svenska företaget på listan, Saab, vars försäljnin­g landade på 3,2 miljarder dollar – en ökning med 4,8 procent från 2017.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden