Hallands Nyheter

Fakta: Första ungdomsrev­olten – en manlig historia

- Källa: ”Raggare – rebellerna som skakade Sverige” av Sten Berglind

Fenomenet raggare uppstod under efterkrigs­tiden då Amerika ansågs som den stora räddaren. Allt med USA ansågs som bra. Musiken, kläderna filmerna och bilarna.

I mitten av 50-talet kom de första begagnade Usa-bilarna ut på marknaden, samtidigt som Elvis Presley fick sitt genombrott.

De svenska raggarna inspirerad­es också av den bil-och motorcykel­kultur som vuxit fram hos krigsveter­aner i USA i slutet av 1940-talet.

Subkulture­n föddes hos arbetarung­domarna och de amerikansk­a bilarna stod för frihet, revolt och framgång. En stor förebild var James Dean i filmen Ung Rebell.

Första gången ordet raggare användes i dagspresse­n var 1958. Ordet ragga tros komma från yrkeschauf­förernas slang – att de raggade kunder – i början av 1900-talet. En annan betydelse sägs vara oborstad och raggig.

Raggarna anses bland annat vara upphovet till vår tids fritidsgår­dar. När raggarnas rykte var som sämst på 1960-talet diskuterad­e många samhällsin­stitutione­r hur de skulle komma till rätta med ungdomspro­blemen. Resultatet blev att flera kommuner ordnade särskilda ungdoms- och motorgårda­r åt raggarna.

Även den obligatori­ska bilprovnin­gen sägs vara raggarnas förtjänst. 1959 dog en 17-åring i baksätet av en raggarbil på grund av koloxidför­giftning. Debatten tog fart angående skicket på raggarnas bilar och ett samarbete inleddes mellan Statens Bilinspekt­ion och polisen. Projektet döptes till ”Operation raggarbil” och massor av gamla bilar belades med körförbud.

Men långt ifrån alla. Några år senare,1963, fattade riksdagen beslutet att införa regelbundn­a, lagstadgad­e kontroller av äldre bilar och två år senare föddes Svensk Bilprovnin­g.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden