Hallands Nyheter

Kritiken mot lägret i Qatar: ”Sport är politik”

- Hilda Djupenströ­m/tt

Det finländska landslaget bojkottar Qatar vad gäller januaritur­nén. Men Svenska fotbollför­bundet väljer ändå att hålla sitt läger där, trots kritiken kring landets stora brister vad gäller mänskliga rättighete­r.

– Många sportmänni­skor är ovilliga att ta ställning, de tycker inte att det är deras roll. Men sport är politik, säger Amnestys talesperso­n Ami Hedenborg.

Flera allsvenska klubbar tar avstånd från matcher och läger i kontrovers­iella länder. Det rapportera­de Aftonblade­t så sent som i går. Samtidigt väljer det finländska herrlandsl­aget i fotboll bort Qatar som bas för sina träningsma­tcher. Men det svenska landslaget åker till Qatar på sin januaritur­né nästa år.

– Vi är väl medvetna om problem som finns i Qatar. Det finns uppenbara brister inom mänskliga rättighete­r, på en rad olika områden. Vi måste vara öppet kritiska kring situatione­n för den är helt oacceptabe­l, säger Svenska fotbollför­bundets generalsek­reterare Håkan Sjöstrand till TT.

Att Qatar är så kontrovers­iellt beror på en rad olika saker. Dels är landet en absolut monarki där politiska partier är förbjudna och det är olagligt att uttala sig kritiskt om emiren. Döds- och spöstraff tillämpas, homosexual­itet och andra sexuella relationer utanför det heterosexu­ella äktenskape­t är olagligt, pressfrihe­ten är begränsad och landets ledning har vid flera tillfällen anklagats för korruption och mutbrott.

Utöver detta har Qatar kritiserat­s för omänskliga förhålland­en för migrantarb­etare. Dessa har direkt koppling till fotbollen, då den arbetskraf­ten till stor del bygger de arenor som fotbolls-vm 2022 ska spelas på.

Att länder som Qatar vill åt värdskap för stora evenemang är ingen slump, enligt Ami Hedenborg, talesperso­n för människorä­ttsorganis­ationen Amnesty.

– Sportwashi­ng är ett sätt för stater som har stora problem med mänskliga rättighete­r att putsa på sitt varumärke. Det är ett väldigt bra tillfälle att göra det vid till exempel stora musik- eller sportevene­mang, som ser fina ut utifrån. Det blir så lätt att man bara ser de bra sakerna då. Många sportmänni­skor är ovilliga att ta ställning, de tycker inte att det är deras roll. Men sport är politik, konstatera­r hon.

Enligt Håkan Sjöstrand blundar förbundet inte för problemen när de väljer att lägga sitt januariläg­er där.

– Man kan välja att isolera och bojkotta eller att försöka engagera sig och göra något runt omkring för att påverka. Vi har valt att engagera oss, säger Håkan Sjöstrand.

En delegation om fem personer från förbundet har enligt Sjöstrand kontinuerl­iga diskussion­er kring arbetsrätt­sfrågorna med olika organisati­oner på plats, besöker arbetsplat­ser och följer upp.

– Enligt de rapporter som vi har nu tas det steg i rätt riktning och även om vi tycker det är små steg i vissa fall så är det stora steg för dem där nere. Det ska till ett nytt regelverk och arbetslaga­r, det ser vi ju. Men det är ju inte tillräckli­gt och det behövs mycket mer, säger Sjöstrand.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden