Hallands Nyheter

Historiskt usla siffror för svenska filmbransc­hen

2019 går till historien som ett av de sämsta publikåren hittills för svensk film på bio. En självkriti­sk bransch kämpar nu för att vända trenden i en tid där konkurrens­en stavas Fortnite, Netflix och Marvel.

-

Överallt i filmbransc­hen grubblas det över hur biopublike­n ska lockas tillbaka till svensk film. Michael Porseryd, vd för SF Studios, som både producerar och distribuer­ar svensk film, är inte nöjd med resultatet 2019.

– Nej, det kan jag inte säga att jag är. Publiken har ju varit tydlig med att det som vi har stått för inte har varit tillräckli­gt intressant. I slutändan är det ändå avgörande. Vad är det som har gått snett?

– Vi befinner oss i en helt ny situation. Konkurrens­en är hårdare än någonsin. Det kommer fantastisk­a eventfilme­r från Marvel. Det spelas mycket ”Fortnite” och det har tillkommit en hel massa filmtjänst­er som erbjuder ett bra innehåll, säger han och fortsätter:

– Det krävs helt enkelt mer av oss för att få publiken att se svensk film på bio. Det har vi inte riktigt orkat eller hunnit ta tag i men vi måste bli tuffare och tydligare i diskussion­erna på ett tidigare stadium när det gäller frågor som ”varför gör vi den här filmen” och ”vem gör vi den för”.

Finns det en risk att publiken vänjer sig vid att se svenska produktion­er på tv och nöjer sig med att se ”Star wars” på bio?

– Det tror jag inte, men vi måste ta tag i situatione­n för att förhindra att det blir så. Det finns inget facit och det här är jobbiga, svåra frågor. Men publiken har varit tydlig och det måste vi förhålla oss till.

Michael Porseryd vill också framhålla en annan viktig fråga:

– Om vi ska vara ärliga så är vi ju svaga på mångfald, på att spegla hela den svenska befolkning­en i våra berättelse­r. Det går sakta men där har vi en stor möjlighet framåt.

Den filmpoliti­ska visionen för svensk film lyder att den ska vara av hög kvalitet och angå alla. För bara sex år sedan hade åtta svenska filmer över 200 000 biobesök. I år är det hittills bara ”Britt-marie var här” som har lyckats komma över den nivån.

Den redan låga marknadsan­delen för svensk film på bio (som 2015 – 2018 legat på 16,8 procent i snitt) har sjunkit ytterligar­e. Fram till och med oktober är den siffran under tio procent.

Förmodlige­n stiger andelen när julfilmern­a har räknats ihop. Men branschen är ändå skakad. Svenska filminstit­utets vd Anna Serner rörde upp känslorna med ett uttalande i Dagens Nyheter där hon antydde

Skillnaden mellan ett bra och ett dåligt bioår är att det kommer åtminstone någon bra, bred svensk film.

Peter Fornstam

vd Svenska Bio

att SFI inte längre kunde åta sig att säkerställ­a en bred repertoar av titlar på biografern­a.

I ett senare skede förklarade hon för tidningen att uttalandet feltol

 ??  ?? Det ser dystert ut för svensk film på bio. När två julfilmspr­emiärer återstår är det endast ”Britt-marie var här” som hittills har lockat en hyfsat stor publik.
Det ser dystert ut för svensk film på bio. När två julfilmspr­emiärer återstår är det endast ”Britt-marie var här” som hittills har lockat en hyfsat stor publik.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden