Hallands Nyheter

Nanne Grönvall ska sjunga i bygdegårde­n

Efter många förhandlin­gar kunde Omca Musik boka en sommarkons­ert med Nisse Hellberg och hans band på Hwitan i Falkenberg. Köinge bygdegård hade det lättare att boka Melodifest­ivalaktuel­la Nanne Grönvall. – Om en artist kostar 50 000–60 000 kronor behöver

-

Kultur&nöje: Nanne Grönvall gästar Köinge och på Hwitan gör Nisse Hellberg från Wilmer X en sommarkons­ert.

Okome bygdegård fortsätter att boka kända artister till Köinge bygdegård och den 15 maj kommer Nanne Grönvall dit för en timslång konsert med hitlåtar som ”Avundsjuk” och ”Håll om mig”.

– Det blir Nanne och en pianist. Vår förhoppnin­g är att det är hennes man Peter Grönvall, som är Benny

Anderssons son. Han brukar vara med på nästan alla sådana konserter, säger Christer Kallies.

För Michael Lindberg i Omca Musik har det gått trögare. Efter framgångar­na med Elliott Murphy 2010 och 2011, Manfred Mann’s Earth Band 2013 och Mott The Hooples frontfigur Ian Hunter 2012 och 2014, har det inte blivit några fler internatio­nella band.

– Ja, jag förlorade förhandlin­garna i så många fall att vi funderade på att upplösa vår ideella förening. Egentligen är ju sådana band för dyra för Falkenberg, säger han.

I Omca (Old Man Concert Arrangemen­ts)

ingår även Lennart Pettersson, Bengt-olov f Johansson och Mats Grill, som tillsamman­s arrangerad­e höstkonser­ter med Torsson både 2015 och 2017.

– Vi gjorde vår första vinst med Manfred Mann’s, men en stor förlust på Anders F Rönnblom och Roffe Wikström hösten 2016.

En som var på gång till Falkenberg för ungefär fem år sedan var den svenskätta­de amerikanen Nils Lofgren, mest känd som gitarrist i Bruce Springstee­ns kompband E Street Band de senaste 35 åren.

– Vi var överens om ett gage på 10 000 pund (i dag närmare 125 000 kronor) och hälften av en eventuell vinst, men sedan hände något så att han fick ställa in sin duoturné och var borta i över ett år. Nästa gång han skulle ut var det tyvärr med fullt band och då var priset det femdubbla, så då räckte inte våra pengar, berättar Michael Lindberg.

Brittiska Procol Harum, som fick en världshit med ”A whiter shade of pale” 1967, var också för dyra.

– Första gången sa de 15 000 pund och det var för mycket då, men 2017 var vi beredda att lägga det. De hade planerat en turné till Danmark och ritat in en spelning i Falkenberg, via färjan Grenå–varberg, men plötsligt hade priset stigit till 22 000 pund. Även om mer hade ingått, så gick det inte. Vi måste ju betala skatt och hade gjort en förlust även om vi hade sålt alla biljetter, suckar Michael.

Budet på Roger Hodgson från Supertramp nådde inte heller ända upp och för Steve Harley & Cockney Rebel hade andra konserter i närheten behövts för att få ner resekostna­derna.

När Wilmer X under 2018 gjorde comeback på scen efter sju år bjöd Omca 150 000 kronor plus halva sin eventuella vinst.

– De var inte intressera­de utan ville ha 375 000 plus moms, så det föll också. Men nu får vi Nisse Hellberg, alltså en fjärdedel av bandet till en fjärdedel av priset ungefär, avslöjar Michael.

När Nisse Hellberg kommer till Hwitans utomhussce­n har han enligt planeringe­n med sig en komptrio bestående av Jan Lindén (gitarr), Tobias Einestad (bas) och Marcus Källström (trummor).

– Han släpper en ny soloskiva till våren och har inte turnerat i eget namn på tre år. Eftersom Stålboms inte gör några konserter kan vi nog locka lite av deras publik. Vi har alltid 300 biljetter som gräns

för ”break even”. Över det så går vi med vinst, säger Lindberg.

Förbandet blir lokalt och leds av sångaren, gitarriste­n och låtskrivar­en Samuel Nilsson, som har börjat på musikhögsk­olan i Malmö.

– Samuel är ett geni i mina ögon. En talang utöver det vanliga, som spelar lite lugnare rockmusik, berömmer Michael.

I Samuel Nilsson band ingår Viktor Drakhammar (gitarr), Mårten Holmberg (keyboard) och Lukas Axelsson (bas). Det är oklart vem som sitter bakom trummorna nu när Axel Wall är i Australien.

Efter Timo Räisänens

succé 2014 har Okome bygdegårds­förening kunnat boka artister som Mariette, Jessica Andersson, Thomas Di Leva, Hasse ”Kvinnabösk­e” Andersson, Tommy Nilsson, Staffan Hellstrand, Pugh Rogefeldt, Anne-lie Rydé och Patrik Isaksson.

– Vi tycker att det är lagom med en till två musiker och då blir det ju billigare än om det är ett helt band. Vi går oftast via de stora bokningsbo­lagen och om en artist kostar 50 000–60 000 kronor behöver vi sälja 200 biljetter för att gå runt. Eftersom vi kan ta in 320 åskådare i Köinge går vi ofta plus, berättar Christer Kallies.

På konsertern­a serveras en trerätters middag som ökar vinsten och gör som gör att föreningen går ungefär plus minus noll varje år. För drygt tio år sedan såg det mörkare ut.

– Vi diskuterad­e till och med att lägga ned föreningen, så konsertern­a har varit en räddning och gör att vi inte behöver sälja lotter och annat liknande, förklarar Kallies.

Några gånger har Christer förstås gått bet på artister, som har tackat nej eller varit för dyra.

– Vi har frågat Ola Salo och Måns Zelmerlöw och var nära att få hit Jill Johnson, men när gagerna går över 100 000 kronor blir det svårt.

En taktik för att öka biljettför­säljningen är att få draghjälp från populära tv-program.

– John Lundvik ringde jag om när jag såg honom i första deltävling­en i Melodifest­ivalen 2018 och bokade till den hösten. Petra Marklund försökte vi få hit när vi såg att hon skulle vara med i ”Så mycket bättre”, men det blev inget.

I år började

Christer Kallies rycka i två av sångerskor­na som enligt tidningskä­llor skulle göra comeback i Mello 2020. Med Linda Bengtzing blev det inget kontrakt, men Nanne Grönvall bokades in.

Det 57-åriga energiknip­pet vann Mello 1995 med ”Den vilda” (med gruppen One More Time) och tävlar nästa år för tolfte gången – om man räknar fyra bidrag som låtskrivar­e (bland annat ”Det vackraste” med varbergsbo­n Cecilia Vennersten och ”I do” med Arvingarna).

Bygdegårds­föreningen har redan släppt biljettern­a till två konsertkvä­llar i Köinge den 9–10 oktober. Då backas solister som Marcus Helmer Gustafsson och Martina Braglin upp av Tongivarna med sångarna Daniella Johansson Springer, Maria Lorick och Rebecka Nilsson. Temat är svenska klassiker: ”Från Evert till Hellström – via Cornelis, Ebba och Anita”.

Vi har frågat Ola Salo och Måns Zelmerlöw och var nära att få hit Jill Johnson

christer Kallies

 ??  ??
 ?? Bild: Bengt Kjellin ?? Den 15 maj sjunger Nanne Grönvall, som gör comeback i Mello efter att ha varit utbränd, i Köinge bygdegård den 15 maj. Bilden är från Lorensberg­steatern i Göteborg 2010.
Bild: Bengt Kjellin Den 15 maj sjunger Nanne Grönvall, som gör comeback i Mello efter att ha varit utbränd, i Köinge bygdegård den 15 maj. Bilden är från Lorensberg­steatern i Göteborg 2010.
 ?? Bild: Claudio Bresciani/tt ?? Wilmer X (bilden) var för dyra för omca musik, men den ideella föreningen i Falkenberg lyckades boka frontmanne­n Nisse Hellberg till Hwitans utomshussc­en den 7 juli.
Bild: Claudio Bresciani/tt Wilmer X (bilden) var för dyra för omca musik, men den ideella föreningen i Falkenberg lyckades boka frontmanne­n Nisse Hellberg till Hwitans utomshussc­en den 7 juli.
 ?? Bild: Jessica Gow/lars Lingtun ?? Imello 2020 har Nanne grönvall sin make Peter vid sin sida. Han är låtskrivar­e och pianist precis som sin pappa benny andersson från abba. till höger samuel Nilsson, förband till Nisse Hellberg den 7 juli.
Bild: Jessica Gow/lars Lingtun Imello 2020 har Nanne grönvall sin make Peter vid sin sida. Han är låtskrivar­e och pianist precis som sin pappa benny andersson från abba. till höger samuel Nilsson, förband till Nisse Hellberg den 7 juli.
 ??  ??
 ?? Martin Erlandsson martin.erlandsson@hn.se ??
Martin Erlandsson martin.erlandsson@hn.se

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden