Hallands Nyheter

Flera polisanmäl­da våldsbrott i skolorna

Varberg: Trots vårens löften från ansvariga politiker visar HN:S kartläggni­ng att skolvåldet i kommunen har fortsatt. Nu satsar förvaltnin­garna på samarbete för att minska brotten.

- Elsa Henriksdot­ter elsa.henriksdot­ter@hn.se

Varberg: Våldet i skolorna fortsätter, slag, stryptag och mordhot är bara några av alla polisanmäl­ningar som gjorts under året. Nu satsar kommunen på ny plan för att minska brotten.

I våras kunde HN berätta att ett 40-tal polisanmäl­ningar om våld och hot i skolmiljön gjorts i Varbergs kommun under 2018. Föräldrar vittnade om rädslan för att lämna barnen i skolan samtidigt som socialtjän­sten menade att en trygg skolmiljö är skolans ansvar.

När ordförande i förskole- och grundskole­nämnden, Hanna Netterberg (M), fick vetskap om situatione­n sa hon att den var oacceptabe­l och att kommunen behövde arbeta fram bättre samverkans­former.

2019 ser dock inte bättre ut och sedan i slutet på mars har närmare 30 polisanmäl­ningar om grövre brott i skorna gjorts.

Flera anmälninga­r gäller elever som blivit misshandla­de eller hotats och majoritete­n av brotten som anmälts har inträffat i grundskola­n.

– Det är situatione­r som inte är okej och som inte hör hemma i en skola. Vi vill att alla ska vara trygga när man är i skolan, säger Johan Berntsson, grundskole­chef i Varbergs kommun.

För att få en övergripan­de blid av situatione­n och ett bättre samarbete i kommunen meddelar förskole- och grundskole­förvaltnin­gens chef, Susanna Hanson, att förvaltnin­gen nu arbetar med att ta fram en samverkans­plan, ”Barn och unga planen”.

– Planen har flera olika perspektiv, den är inte bara inriktad på att motverka våldet i skolan, men det hoppas vi naturligtv­is ska bli en av flera synergieff­ekter, säger Susanna Hanson.

Planen bygger på en kartläggni­ng av kommunen i olika perspektiv, till exempel ur det socioekono­miska perspektiv­et och samverkan ska föras mellan förskole- och grundskole­förvaltnin­gen, socialförv­altningen, kultur- och fritidsför­valtningen samt utbildning- och arbetsmark­nadsförval­tningen.

– Jag kan inte ge dig något svar på exakt hur vi kommer arbeta eftersom arbetet precis påbörjats och de olika perspektiv­en inte är fastställd­a än. Men vi vill kunna rikta våra insatser där de gör mest verkan, säger Susanna Hansson.

I skrivande stund har styrgruppe­n gett i uppdrag till arbetsgrup­pen att starta kartläggni­ngsarbetet.

Nästa steg inväntar dock den nya socialchef­en.

På frågan hur skolchefen ser på att sedan i slutet av mars inkommit nära 30 polisanmäl­ningar om grövre brott i skolmiljön säger hon:

– Tillsamman­s med polisen anser vi att vi inte kan hantera hot och våld i skolan på ett annat sätt än resten av samhället. Därför måste vi, om de här sakerna händer, göra polisanmäl­ningar. Det behöver inte betyda att hot och våld ökat utan bara att vi har blivit tydligare med att anmäla.

Att polisanmäl­a ligger i linje med den likabehand­lingsplan som kommunen har på skolorna för att tydliggöra hur ärenden om kränkande behandling ska hanteras.

– Jag har nyligen samlat rektorerna på skolorna för att diskutera vikten av rutiner kring polisanmäl­ningar följs.

I februari har vi en uppföljnin­g med polisen som vi har ett nära och gott samarbete med, säger grundskole­chef Johan Berntsson som antyder att rutinerna tidigare inte följts till punkt och pricka.

– Det görs fler anmälninga­r till polisen idag och inte bara anmälninga­r till socialtjän­sten, säger han.

Att elever utsätts för stryptag, örfilar eller mordhot i skolmiljön ser han som allvarligt. Men han tycker inte att föräldrar ska vara rädda för att lämna barnen i skolan.

– Det är viktigt att lyfta att skolan ses som en frisk arena. De här polisanmäl­ningarna berör en liten del av eleverna i våra skolor och de flesta råkar inte ut för våld eller hot i skolmiljön, säger han.

 ?? Bild: Elsa Henriksdot­ter ?? Johan Berntsson menar att man har en nolltolera­ns mot kränkande behandling som hot och våld i skolan.
Bild: Elsa Henriksdot­ter Johan Berntsson menar att man har en nolltolera­ns mot kränkande behandling som hot och våld i skolan.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden